Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen i Häggenås vägrar att äta skolmaten

/
 • Det blev kall soppa till lunch för Emil Aronsson, 11, och Alva Karlsson, 10,         i går. En laddning mackor hemma i Högarna fyllde dock på hungriga magar. ”Jag ogillar den mesta av maten i Häggenås”, säger Emil.Foto: Ulrika Andersson
 • Victor Karlsson, 6, tycker om apelsiner – och Marianas hemmagjorda mat i Högarna.
 • Fritidspedagogen Jeanette Olsson märker ofta att barnen som kommer från Häggenås inte har någon energi efter en skoldag. ”Det är en majoritet av dagarna då de säger att de ätit dålig mat, än att de säger att de tyckt om maten”. På bilden ses också Albin Stigh, 2.

De äter lite eller inget av skollunchen i Häggenås och kommer hem till byn Högarna hungriga. – När de kommer från Häggenås på eftermiddagen vräker de i sig mackor och frukt. En del är alldeles vita i ansiktet när de kommer till fritids, berättar Jeanette Olsson, fritidspedagog.

Annons

Det var efter skolstarten i höstas som personalen på Humlans fritids i Högarna upptäckte att eleverna som går i skolan i Häggenås inte längre var lika energiska som tidigare.

– Personalen tog upp på ett möte att barnen är så väldigt trötta. De hade svårt att få till fritidsaktiviteter för barnen orkade inte röra på sig, berättar Elin Andersson, ordförande i samhällskooperativet Turbon som driver förskolan och fritidshemmet i Högarna.

Personal och föräldrar började snart misstänka att allt inte stod rätt till med skollunchen i Häggenås.

Nu har styrelse och personal i Högarna skrivit ett brev till skolpolitiker och ansvariga tjänstemän där de påtalar problemen.

Ingen eller lite skollunch har blivit stort problem i barnens vardag, konstaterar personalen, och påverkar fritidsverksamheten på ett negativt sätt.

– Barnen vräker i sig mackor och frukt när de kommer hit efter en skoldag. En del är alldeles vita ansiktet, säger Jeanette Olsson bekymrat.

Barnens hunger har gjort att Humlans kock, Mariana Sundin, sett till att ha mackor och frukt färdiga på matbordet i Högarna redan när Häggenåsbarnen kommer med skolskjutsen.

– Jag tror vi är uppe i dubbelt så många limpor nu jämfört med tidigare, berättar hon.

Barn kan förvisso tycka att mat är äcklig.

– Ja, det kan de, men de är tydligt hungriga. Vår personal har också provat maten på en inskolning och de sa att det var otroligt osmakligt. Både till smak och utseende, säger Elin Andersson.

Emil Aronsson, 11, kom med skolskjutsen till Högarna i går eftermiddag.

Vad åt du i dag?

– Soppa. Den var kall, konstaterar han kort.

Alva Karlsson, 11 år i december, säger att hon åt ganska lite lunch.

– Lite buljong och några makaroner. Och en, nej två, mackor.

Båda tycker att det i alla fall vore bra om de fick varm mat.

– Helst skulle jag vilja äta Marianas mat. Den är ju hemmagjord, säger Emil Aronsson.

Birgitta Månsson är ansvarig för matproduktionen på Östersunds kommun. Hon säger att hon inte hört talas om att maten skulle hålla låg kvalitet i Häggenås.

– Jag kan inte kommentera det här förrän jag har pratat med personalen, säger hon och fortsätter:

– De här signalerna har vi inte alls fått. Tvärtom.

Mer läsning

Annons