Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn som far illa ska få det ännu bättre med ny satsning

Länet ligger långt framme i frågan om bemötande av barn och ungdomar som far illa. Samverkan mellan olika offentliga aktörer är också långt utvecklad och Barnahusandan finns med i arbetet.

Annons
Det berättar Anna-Lena Nilsson, överläkare på barnkliniken på Östersunds sjukhus. En grupp, som hon ingår i, bestående av representanter från barn- och ungdomspsykiatrin, barn- och ungdomskliniken, socialtjänst, polis och länsstyrelsen, har under många år samarbetat i frågan. I gruppen ingår ett 10-tal personer.
Men inte förrän nyligen har landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd gett det officiella uppdraget, till fem verksamhetschefer inom landstinget, att ta fram riktlinjer för barn som far illa samt att utreda möjligheterna att inrätta ett Barnahus. Det ska redovisas till sommaren.
Barnahus är en plats dit barn som blir utsatta kan komma och träffa polis, socialtjänst och människor som jobbar inom vården. Syftet är att barnet inte ska behöva åka runt för att komma i kontakt med olika offentliga myndigheter.
– Vi har redan riktlinjer, utarbetade av samrådsgruppen, för att ta hand om ärenden kring barn som far illa. Vi har även under de senaste åren arbetat med frågan om ett Barnahus, säger Anna-Lena Nilsson.
Gruppen har bland annat varit på ett studiebesök i Linköping och haft en studiedag kring samarbetet i länet. Hon är positiv till att de fått uppdraget.
– Då kanske det blir en större medvetenhet att vi jobbar med dessa frågor och mer officiellt, säger Anna-Lena Nilsson.
I onsdagens LT, på debattsidan, skrev Rädda barnens Jämtlandsdistrikt om behovet av ett Barnahus. De önskar mer handlingskraft hos politiker och berörda myndigheter och att Barnahus får en prioriterad plats på dagordningen.
– Vid en nordisk kongress kring barnmisshandel och omsorgsvikt i maj 2006, där en del av guppen deltog, presenterade förre justitieministern Bodström de synpunkter som initierade ett nationellt försöksprojekt med Barnahus.
– Östersund var inte med bland de orter som har haft försöksverksamhet, men vi har jobbat mycket utifrån detta.
Bland annat har de diskuterat möjligheten att hitta en lokal som kunde användas för ändamålet.
– Jag hörde mig för om eventuellt lediga lokaler i sjukhuset. Men det fanns det inte.
Hon tror att andemeningen med Barnahus kan användas på olika sätt utifrån vad som passar bäst på olika platser i landet.
– I Jämtlands län med liten befolkning och färre ärenden kan tanken med ett hus eller större lokal, att utrusta och använda enbart för detta ändamål, kanske hellre utformas i att samma grundanda i bemötandet och handläggningen praktiseras, trots olika lokaler.
Redan i dag försöker de inblandade myndigheterna att samorda sig att träffa barnen.
– Om till exempel polisen har ett förhör så hör de av sig och frågar om vi också kan göra en undersökning samma dag, säger Anna-Lena Nilsson.

Mer läsning

Annons