Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn och unga är skuldsatta innan de har blivit myndiga

20 barn i länet har skulder på sammanlagt 166 070 kronor hos kronofogden. Problemet med ungdomars obetalda räkningar som hamnar hos inkassoföretag och hos Kronofogdemyndigheten ökar.

Annons

Datainspektionen har nyligen kartlagt antalet skuldsatta barn i Sverige. Resultatet visar att det finns nästan 80 000 minderåriga som är skuldsatta efter att ha köpt saker som skolfoton, prenumerationer, postordervaror, bredband och telefoni.

– De här barnen riskerar att få börja sina vuxna liv med betalningsanmärkningar hos kreditupplysningsbolagen vilket gör att de har mycket små chanser att kunna ta banklån eller teckna kontrakt på hyreslägenheter, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

Hur många av dessa tusentals barn som är bosatta i Jämtland kan inte Datainspektionen säga.

– Det kommer vi att titta närmare på efter årsskiftet, säger projektledaren för kartläggningen, Håkan Meurling.

LT har däremot uppgifter på hur många av länets barn som redan i dag, innan de fyllt 18 år och har möjlighet att skaffa sig ett eget boende, har hamnat i kronofogdens register.

Sammanlagt 1 900 barn i landet har i dag skulder hos kronofogden. 20 av dem finns i länet och de har tillsammans skulder på över 160000 kronor.

– Sex barn är 14 år eller yngre. För denna grupp handlar det mest om skatteskulder, oftast då reavinst vid fondförsäljning, säger Petra Rosvall, kommunikatör hos kronofogden.

– Bland de äldre är det vanligast med brottsrelaterade skulder; att någon är dömd för något eller tvingats betala skadestånd efter att ha förstört något, fortsätter hon.

Michael Necke är ansvarig för Kronofogdens förebyggande verksamhet.

– Vi anser att barn inte ska ha skulder eller finnas i kronofogdens register överhuvudtaget. Det har vi lyckats delvis med. För några år sedan var det över 7 000 barn.

Mer läsning

Annons