Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara var fjärde misshandel leder till åtal eller straff

Bara vart fjärde misshandelsfall i länet leder till åtal eller strafföreläggande. Flest misshandlar anmäls under helgerna, bara under den gångna helgen inträffade sex fall. Enligt statistiken kommer en gärningsman att åtalas i 1,5 fall av dem.

Annons
Av förra helgens sex misshandelsfall var en grov, en 20-årig kille skars i halsen med en flaska. Den misstänkta gärningsmannen är 22 år.
- Farligast att gå ut är det för killar mellan 17 och 25 år. Det är de som oftast hamnar i bråk, säger Per Thelin vid polisen i Östersund.
Endast var fjärde misshandel leder till åtal eller strafföreläggande i Jämtland. Och trots att det är en låg siffra så är det ändå en ökning med två procent jämfört med hela förra året.
Under årets första halvår har 530 misshandelsfall anmälts till polisen i Jämtlands län. Av dem har 133 stycken lett till åtal eller strafföreläggande mot en misstänkt person. Det innebär 25 procent av anmälningarna.
- Svårigheterna med att lösa misshandelsfall som sker ute är dels att det ofta är alkohol med i bilden, och därmed också svårt att hitta bra vittnen, dels kan det vara svårt att veta hur det hela har startat, ord står mot ord, säger Per Thelin.
Av de 530 misshandelsfall som har anmälts under årets första halvår var 278 stycken mot män över 18 år. I 165 av fallen var offer och gärningsman inte bekanta, i 113 fall kände de varandra.
I de allra flesta anmälningar av misshandel mot kvinnor har flickan eller kvinnan varit bekant med gärningsmannen. För pojkar gäller detsamma till dess att de fyller 15 år. Efter det ökar andelen obekanta gärningsmän.
- Det är inte heller ovanligt att samma person är målsägande ena veckan, och misstänkt nästa. Samma personer dyker upp i anmälningarna, säger Per Thelin.
173 kvinnor över 18 år anmälde att de hade blivit misshandlade; 149 stycken kände gärningsmannen, och i bara 24 fall var han eller hon obekant.
I 40 av de 530 anmälningarna under årets första halvår har brott inte kunnat styrkas, och i 24 fall har gärningsmannen varit under 15 år, och alltså inte straffmyndig. Sofi Tagesson

Mer läsning

Annons