Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara hälften av studenterna tar lån

Färre studenter tar studielån i dag än för några år sedan. Av de som studerar på heltid är det i dag bara 62 procent som tar lån.
- Det går i trender, säger Anja Palm, vice ordförande i Östersunds studentkår.

Annons
Enligt en undersökning från Högskoleverket är det allt färre studenter som tar studielån i dag. Höstterminen 2006 hade bara hälften av studenterna både bidrag och lån, 18 procent hade bara bidrag och 32 procent finansierade sina studier på annat sätt.
- Hur många som tar lån är konjunktursberoende. Under en högkonjunktur finns det fler extrajobb och då tar färre studenter lån, säger Anja Palm.
Att färre tar lån kan delvis förklaras med att antalet deltidsstudenter har ökat, och av dem är det åtta av tio som inte har något studiestöd alls, men det är främst bland de som pluggar heltid som minskningen har skett. Bland dem sjönk andelen som tar lån från 68 procent 2000 till 62 procent 2006.
- Studentgruppen ser ju också annorlunda ut i dag. Fler av dem som studerar har barn och familj, och kanske också någon i familjen som har en inkomst, säger Anja Palm.
I dag har var femte student barn enligt Högskoleverket.
Men studier på heltid beräknas ta upp 40 timmar i veckan i studietid. Många hinner, eller orkar inte arbeta vid sidan om.
- Det går alltid att hanka sig igenom en kurs. Men om du vill ha bra betyg krävs det heltid, oavsett vilket universitet du läser på, säger Anja Palm.
Anja Palm jobbade själv några timmar i veckan samtidigt som hon läste på universitetet.
- Jag har svårt att tänka mig att man kan jobba ihop hela sin inkomst. Jag tror snarare att det handlar om att man pressar sig till att ha lägre minimikostnader, säger hon.
Från och med 2009 kommer studiemedlet att höjas med sammanlagt 328 kronor i månaden.

Mer läsning

Annons