Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en av fyra är kvinnor i kommunala bolag

/
  • Rosi Hoffer är ordförande i Qnetz och tycker att en kvinna bör väljas in i styrelsen, om valet står mellan en kvinna och en man som har samma kompetens. ”Som det ser ut i dag måste kvinnorna ofta vara strået vassare än männen för att få ett jobb eller väljas in i en styrelse”, säger hon.
  • Grafik: Kjell Nilsson-Mäki

Männen dominerar i länets kommunala bolag. En granskning som Länstidningen har gjort visar att bara en av fyra ordinarie styrelseledamöter i de kommunala bolagen är kvinnor.

Annons

Det är också få kvinnor som har nått upp i bolagsledningen. Bara fyra av länets 25 kommunala bolag har kvinnor som styrelseordförande. En av dem är Lisa Sallin (M) som är ordförande i Krokomsbostäder AB.

Vilka som sitter i de kommunala bolagen bestäms av kommunfullmäktige. Lisa Sallin tror inte att fullmäktige utgår från kön när de väljer vilka som ska sitta i styrelserna.

– De funderar nog främst på vilka som verkligen skulle passa att sitta i styrelsen i ett aktiebolag, säger hon.

Att det är få kvinnor i länets kommunala bolag tror hon kan bero på att det redan är få kvinnor som sitter i kommunfullmäktige och det är där styrelsen väljs.

– Det är lite skämmigt, för vore vi hälften män och hälften kvinnor så borde det även synas när det gäller vilka som väljs till är ordföranden, säger Lisa Sallin.

Hon tror också att många kvinnor vill sitta i styrelser men att de inte alltid vågar tar för sig.

– Det är nog så att de inte riktigt vågar räcka upp handen själva och säga här finns jag.

Av Jämtlands nästan 120 styrelseledamöter i kommunala bolag är 35 kvinnor. Lisa Sallin tror inte att kvotering vore en bra idé för att få fler kvinnor i styrelserna.

– Jag skulle själv aldrig vilja bli kvoterad på grund av att jag är kvinna. Det skulle kännas jättefel och kränkande, säger hon.

Mer läsning

Annons