Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara 7 500 vaccindoser till länet

I dag kom influensavaccinet till Sverige och i mitten av nästa vecka, tisdag eller onsdag, kommer hela länets laddning till Östersunds sjukhus.

Men länet får endast 7 500 doser i första skedet.

Annons

På sjukhuset ska doserna sedan fördelas och skickas ut till hälsocentralerna.

– Vi vet inte än om det blir två sprutor för allmänheten, säger Anna-Lena Högström, informationsstrateg på Jämtlands läns landsting.

– Vi får se vad testerna visar. Vi kör på två sprutor så länge det är det som har sagts, men det kan hända att de säger att de som inte är i riskgruppen kanske bara behöver en.

– Första veckan är det riskgrupper och vårdpersonal som ska vaccineras så det finns lite tid att testa verkningarna. Landstinget kommer att följa de rekommendationer som ges, är det två sprutor så blir det så även i Jämtland. Riskgrupper kommer i vilket fall som helst att få två sprutor.

Troligtvis kommer vaccinationerna att påbörjas den 19 oktober och framåt. Men eftersom landstinget endast får 7 500 doser, vilket är väldigt lite första veckan, blir det den vårdpersonal som löper allra störst risk att bli smittad och en del riskgrupper, som gravida och de under 50 år att vaccineras först.

20 procent av första veckans vaccin går till vårdpersonal medan 80 procent går till riskgrupperna.

Hur vaccinationerna ska gå till och var kommer länsborna att kunna läsa i annonser i lokaltidningarna nästa onsdag och lördag.

• Men allt färre vill vaccinera sig enligt en undersökning?

– Det var 50 procent nu som ville vaccinera sig och 70 procent innan, hörde jag, säger Anna-Lena Högström. Men det är inte särskilt oroande eftersom det har varit en ganska lugn period och då faller rädslan tillbaka.

– Men nu kom 160 fall av influensan i Skellefteå häromdagen och det tror jag ruskar om ganska många. Om undersökningen gjorts direkt efter det, hade säkert siffrorna varit helt annorlunda. Eller när en gravid kvinna avled i Norge för en vecka sedan.

De ungdomar i Skellefteå som smittats med den nya influensan hade varit i Sundsvall på innebandymatch. Där var även flera jämtländska ungdomar, men än har inte landstinget fått signaler om att några av dem har smittats.

– Det är lätt att tro att nu är det över, med det är det definitivt inte, vi har inte ens sett början på det. Nu håller vi tummarna att verkligen vaccinet kommer som det ska så vi hinner vaccinera så många som möjligt så vi kan bromsa ett större utbrott som kanske kommer längre fram. Nu är det verkligen vädermässigt högsäsong för influensa.

Anna-Lena Högström säger också att den vanliga influensan, som har florerat i länet under hösten, säkerligen har bromsat upp spridningen av den nya influensan en hel del.

• Får länet vaccin till alla nu då?

– Det får vi säkert så småningom men det tar längre tid än det var meningen. I slutet på januari hoppas vi ändå att alla som vill ska ha fått vaccin. De första fyra veckorna får vi minst med vaccin men sedan kommer det mer.

 

 

Mer läsning

Annons