Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badet stängs för allmänheten

/
  • Enligt Kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson blir besparingen i personalkostnader motsvarande 200 000 kronor per år.
  • Slutbadat för allmänheten, men skolklasser och föreningar har även fortsättningsvis tillgång till Östbergsbadet på Frösön. Therese Eliasson, Saga Edström, Jessica Byström och Celine Edström har roligt i bassängen under Östbergsskolans traditionsenliga julbad. Foto: Ulrika andersson
  • För simkunnighetens skull är det viktigt att skolbarnen har tillgång till badhuset, tycker fritidspedagogen Helene Augustin.

Från årsskiftet är det slutbadat för allmänheten på Östbergsbadet. Men skolor och föreningar kommer även i fortsättningen ha tillgång till bassängen.

Annons

Östbergsbadet på Frösön har fram till nu haft öppet för allmänheten, som kunnat utnyttja den 16 meter långa och 4 meter breda bassängen utan att betala någon badavgift. Nu ska Östersunds kommun spara pengar, vilket gör att badtiderna för allmänheten dras in.

– Att ta bort öppettiderna för allmänheten på Östbergsbadet, och minska antalet öppettider för allmänheten på Litsbadet, ger en besparing på 200 000 kronor per år. Det är en ansenlig del av nämndens totala besparingar, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson (mp).

Enligt Joakim Halvarsson, enhetschef teknisk förvaltning Fritid, har Östbergsbadet haft i snitt ungefär 20-25 besökare under de två kvällar i veckan som badet hållits öppet för allmänheten.

Att införa ett system med avgifter har inte varit ett alternativ, då det skulle inneburit kostnader i form av biljetthantering som skulle ha blivit större än de som hittills varit för att kunna erbjuda gratistider.

– Kommunen har gjort stora investeringar i både Brunflobadet och Storsjöbadet, så det är klart att vi gärna ser att folk badar där, säger Karin Thomasson.

Flera skolor och föreningar, bland dessa sportdykarklubben Jämtdykarna, simklubben Ägir och Östersunds Forspaddlare, bokar regelbundet Östbergsbadets simbassäng. Det kommer de att kunna göra även i fortsättningen, bekräftar badmästare Ulf Johansson som nu tar över efter Leif Magnusson som går i pension.

– Vi är jätteglada för barnens skull att skolor och fritids kan fortsätta att utnyttja bassängen, säger Helene Augustin, fritidspedagog på fritidsavdelningen Österhus på Frösön.

Under tisdagsmorgonen var bassängen full av barn från klass 3,4 och 5 på Östbergsskolan. I stället för julavslutning i kyrkan har de sedan tre år tillbaka traditionen att julbada, med tända ljus runt bassängen och med julmusik i högtalarna.

Med tanke på de glada tjuten och plaskandet i bassängen så är det ett uppskattat arrangemang.

Mer läsning

Annons