Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både lättnad och oro efter fusionsbesked

/
  • Staffan Åström, Unionen, är lite fundersam över hur hans tid på Milko slutar. Han går i pension nästa år och tycker att det känns avslaget att produkter han själv har tagit fram nu ska säljas ut. En av dem är fjällfilen.
  • Staffan Åström, Unionen, har jobbat på mejeriföretaget i 37 år. Under den perioden har företagsnamnen avbytt varandra.
  • Staffan Åström är facklig representant för Unionen. Snart väntar förhandlingar om de cirka 50 medlemmar som riskerar sina jobb.
  • Ska kossan Kerstin byta färg igen? I naturlig storlek står kon i receptionen på Milko i Östersund. Tidigare var den svartvit. När den hamnade i Stockholm i samband med något Milko-evenemang målades den brun för att inte påminna för mycket om Arla. Frågan är hur det blir nu.
  • Martin Försth, klubbordförande förLivs Milko, är glad över beskedet men många frågor hänger fortfarande i luften.

Det var blandade känslor på Milko i Östersund under torsdagen.

Dels en lättnad över att det fanns ett besked, dels en oro över jobben.

Annons

På tisdag hissas Arlas flaggor vid Milkos byggnader i Östersund.

Men på torsdagen, dagen efter beskedet att fusionen Arla-Milko fått klartecken från Konkurrensverket, fanns motstridiga känslor hos personalen, lättnad och oro.

I och med att Arla tar över så försvinner en personalgrupp medan en annan blir kvar. Både tjänstemanna- och i produktionssidan har cirka 50 personer var, enligt de fackliga företrädarna.

Produktionen blir kvar men eftersom huvudkontoret flyttas till Stockholm försvinner jobben för dem som jobbar där.

– Trots det är det en stor lättnad, sammanfar Staffan Åström, facklig representant för Unionen som företräder merparten av tjänstemännen.

Alternativet hade varit konkurs och då hade allting varit mycket värre, menar han.

– Då hade allting försvunnit och villkoren hade varit sämre, säger Staffan Åström.

Ungefär samma sak säger Martin Försth, klubbordförande för Livs Milko i Östersund.

– En konkurs hade blivit en katastrof.

Personalen har hunnit vänja sig vid tanken på att förlora jobbet. Sedan i maj när bokslutet kom, stod det klart vad som väntade.

Den största oron har gällt den hotande konkursen men sedan i somras har även oron för de egna jobben funnits.

Martin Försth är naturligtvis glad över att produktionsjobben blir kvar.

– Idag har jag fått många frågor som rör detaljer om framtiden. Man undrar till exempel över vad och hur mycket man ska producera. Jag har inga svar och jag tror inte Arla har det heller, säger han.

Ingen vet hur många tjänster som i slutändan blir kvar.

Tuffa förhandlingar väntar.

– Min tjänst försvinner eftersom jag jobbar med produktutveckling. Fast jag är inte orolig. Om ett år går jag i pension, säger Staffan Åström.

Han berättar att han "bara" jobbat på stället i 37 år.

– Då passar det bra att förhandla eftersom jag inte behöver tänka på mig själv, säger han men konstaterar samtidigt att det känns lite avslaget.

– Ja, lite avslaget känns det att fjällfilen, som jag både hittat på som produkt liksom namnet ska säljas ut, säger Staffan Åström.

Mer läsning

Annons