Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bada, föna, borsta och klippa

/
  • Agneta Österberg från Mörsil är sedan tre år tillbaka såld på hundrasen Shar-Pei. ”De är helt underbara”, säger hon.
  • Sandra Johansson, 9 år, gjorde sin första hundutställning och vann med stor glädje klassen Barn med hund.Maximilian har full uppmärksamhet på husse Magnus Näslund när de går inför domaren.
  • Hägrande priser ...
  • Det gäller att börja i tid. Amanda Andersson, 5 år, ställde upp med Oliver i klassen Barn med hund. Foto: Ulrika ndersson
  • Storpudeln Roxxy fixas innan hon ska visa upp sig i ringen. Kia och Roger Bergebo från Frösön berättar att de hjälps åt med pälsskötseln under utställningssäsongen.
  • Domaren Mikael Johansson, från Sundsvall, kollar in Maximilan som är en Jack Russel terrier. Efter bedömningen fick hunden ett hederspris, vilket innebär att han är en lovande valp. ”Vi är nybörjare och vi köpte Maximilian i höstas. Det här är en jättebra utställning för oss att öva på”, säger Magnus Näslund från Ånge.

Cirka 130 tävlande samlades i mässhallen på gamla F 4-området för att delta i Jämtland Härjedalens inofficiella hundutställning.

Annons

Varje år ordnar Jämtland Härjedalens kennelklubb två utställningar som är inofficiella. Utställningar som går till på ett liknande sätt som de officiella men där resultaten inte registreras centralt hos Svenska kennelklubben. Den inofficiella hundutställningen kan ses som ett slags träningstillfälle för såväl hundägare som hundar. Den inofficiella tävlingsvarianten betyder att alla kan vara med oavsett hur erfaren man är.

– Vi har många vinstrika hundar som deltar här i dag men det är förstås främst unga hundar och de som vill träna på själva utställningsmomentet, berättar Kerstin Henriksson som är ordförande i Jämtland Härjedalen kennelklubb.

En av de tävlande är storpudeln Roxxy från Frösön.

– Hon är nio månader och har bara gått en tävling tidigare. Vi ser det här lite som träning inför sommarens utställningar, det är inte så kravfyllt på de här inofficiella tävlingarna, säger Kia Bergebo under tiden hon håller på och fixar med Roxxys päls.

Maken Roger Bergebo berättar att de lägger ner ungefär åtta timmar varje vecka på att hålla pälsen i skick. Bada, föna, borsta och klippa.

Den inofficiella utställningen går till så att de många hundraserna delas in i tio olika grupper. Spetsar, terriers och så vidare. I varje grupp så utses sedan en vinnare för varje ras. Raserna ställs mot varandra i en gruppfinal där en vuxen hund och en valp går vidare för att tävla i den stora finalen mot de andra gruppvinnarna.

Agneta Österberg från Mörsil deltar med sina två Shar-Pei.

– Det viktigaste är att det är kul för hundarna. De här inofficiella tävlingarna är perfekta för att hundarna ska få träna på att gå i ringen och bli vana vid utställningsmiljön.

Mer läsning

Annons