Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtalet släpper in Åre och Krokom som minoritetsägare i Jämtkraft

Avtalet med Vattenfall öppnar för att Åre och Krokoms kommuner i sin tur kan köpa aktier i Jämtkraft från Östersunds kommun.

Annons

Med köpet av Vattenfalls andel i jämtkraft så äger Östersunds kommun aktier för cirka 200 miljoner mer än vad kommunen behöver för majoritet i bolaget.

I avtalet finns en femårig ”karantänstid”. Den innebär att Vattenfall har rätt att först bli tillfrågade om att köpa aktier i Jämtkraft, om Östersunds kommun skulle sälja till utomstående.

Avstår Vattenfall från aktieköp har bolaget rätt till en tilläggs-köpeskilling, om marknadsvärdet på aktierna är betydligt större än vad Östersunds köpte dem för.

Men om köparna är Åre och Krokoms kommuner ändras förutsättningarna.

– Det finns öppningar i avtalet för att Östersund kan föra samtal med Åre och Krokom utan att Vattenfall kan hävda förköpsklausul, säger Bert-Olof Åkerström, biträdande ekonomidirektör som förhandlat om köpet för Östersunds kommun.

– Vi har friskrivit Åre och Krokom. Dom kan vi föra samtal med utan att Vattenfall kan göra något åt det och en aktieaffär kan genomföras med dom.

– Den öppningen har varit mycket viktig att värna, säger Bert-Olof Åkerström.

Att sprida ägandet minskar risken för ekonomiska bakslag.

Östersund betalar 550 miljoner kronor för aktierna i Jämtkraft och köpet finansieras med lån. Med dagens räntenivå kostar det kommunen omkring fem miljoner per år i ränta.

Kostnaden fördubblas till tio miljoner om räntan stiger från dagens cirka en procent till två procent.

Om lånet ska amorteras blir en långsiktig framtidsfråga för Östersunds kommunpolitiker att ta ställning till.

Har ni tittat på hur det slår mot Östersunds kommuns ekonomi om räntan stiger?

– Det var länge sedan räntan låg på den här nivån och det är klart att det ligger en ränterisk i det där, säger Bert-Olof Åkerström,

– Det är mer aktier än vad kommunen behöver för att kunna placera Jämtkraft som koncernbolag i Rådhuset.

För närvarande finns inget ställningstagande till hur Östersunds kommun ska hantera det här. Om 7, 5 procent av aktierna säljs vidare har kommunen ändå en ägarandel över 90 procent. För att ha majoritet krävs 51 procent.

– Det här är några procentsatser som är väldigt intressanta när det gäller bolagsverksamheten, säger Bert Olof Åkerström.

Är det rimligt att anta att Östersunds kommun på sikt säljer aktier som man har för mycket av?

– Det skulle kunna vara så men inget ställningstagande finns nu. Det krävs en politisk dialog och en långsiktig strategi för det, säger Bert-Olof Åkerström.

Han noterar att värdet på de aktier som kan bli aktuella för försäljning framöver motsvarar cirka 200 miljoner kronor. Östersunds kommun kommer att äga 98,4 procent av aktierna, förutsatt att köpet går igenom.

Jämtkraft delar ut omkring 7,5–8 miljoner varje år i vinst. Förra året var vinsten 150 miljoner och bolaget skattade 8 miljoner.

– Den skatten kan man planera med i koncernbolag, konstaterar Bert-Olof Åkerström.

Mer läsning

Annons