Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avancerat pyssel

/
  • Borden fullkomligt svämmar över av verktyg och tillbehör. Det krävs en hel del utrustning för att kunna göra fina kort.
  • Sofie Försth passar på att syssla med sin hobby när det ordnas heldagar av det här slaget.
  • Foto: Håkan Luthman

I lördags anordnades länets första mässa för dem som gillar att pyssla. Många var det som stämplade, klippte ut, målade och klistrade.Det handlar om scrapbooking och cardmaking.

Annons
I USA är hobbyn stor, och i Sverige växer intresset för att göra egna kort och fotoalbum. På helgens mässa fanns det utrymme för både nybörjare och avancerade pysslare.
- Kort har jag alltid gjort. Men med fotografier i sex eller sju år bara. Det blev viktigare att göra något med fotografierna när jag hade fått barn, säger Anna Vikström.
Hon sitter vid ett bord tillsammans med dottern Ida, 10 år. På bordet trängs pennor, lådor med stämplar och papper. För det krävs en hel del utrustning för den som vill kunna göra fina kort.
- Jag ska göra ett kort, berättar Ida Vikström.
Hon håller just på att färglägga sina stämplade figurer. Sedan ska de klippas ut och fästas på det färgade pappret. Ida har gjort kort i stort sett sedan hon föddes. Och det märks. Hon pillar och ritar med vana händer.
- Det kommer mycket nyheter och går trender i det här. Man använder till exempel nitar, stämplar, band och blommor att dekorera med. Och så mönstrade papper, säger Lotta Rydberg som är en av arrangörerna och driver en butik i Östersund.
Det är många som har valt att vara med i mässans pysselmara - de trängs vid bord belamrade med saker. Det är skärmaskiner, papper, stämplar, pennor, band och fotografier. För det går åt en hel del utrustning för dem som vill hålla på med den här hobbyn.
- Ja, det krävs skitmycket grejer och inte är det billigt heller. Men jag brukar låna en del. I dag har min svägerska, som inte kunde vara med i dag, packat en hel väska full åt mig, säger Sofie Försth.
Pysselmässan anordnades av tre butiker som sysslar mycket med just scrapbooking, att dekorera och jobba med fotografier, och cardmaking, att göra egna kort.
- Jag tycker att det roligaste är att vi gör det här tillsammans, utan konkurrens. Vi vill bara att alla som vill ska få hålla på med det här, säger Peggy Salomonsson som driver en butik i Bräcke.
Mässan är öppen för både vana och rutinerade pysslare. Och det hålls korta inspirationskurser under dagen, så att de som inte har någon egen idé kan få hjälp att komma på vad de vill göra.
- Man kan göra precis vad man vill, fritt ur fantasin, säger Lotta Rydberg.
Men det är en tidskrävande hobby.
- Jag lägger ner ungefär två eller tre timmar på varje kort jag gör. Men det är roligare att ge bort något man jobbat med, säger Lotta Rydberg.
063-15 55 30 sofi.tagesson@ltz.se
J Det krävs skitmycket grejer och inte är det billigt heller.
Sofie Försth

Mer läsning

Annons