Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Autism: Hela familjen kan behöva stöd

/
  • I dag uppmärksammas FN:s Världsautismdag. Föreningen autism i Jämtlands län, med ordföranden Marie Perman i spetsen, bjuder in till föreläsning på länsbiblioteket i kväll. De lokala författarna Maud Deckmar och Jenny Jejlid berättar då om hur det är att leva med en familjemedlem som är autistisk.

I dag uppmärksammas FN:s Världsautismdag. Länets autismförening bjuder in till föreläsning på länsbiblioteket och en utställning med utvalda böcker kommer att finnas framtagna under några veckor.

Annons

Världsautismdagen instiftades av FN för att belysa autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd och under 2 april uppmärksammas dagen på flera platser världen över.

I Jämtlands län ser situationen för familjer med familjemedlemmar med autism, respektive Aspergers syndrom, relativt bra ut i jämförelse med andra distrikt, säger Marie Perman, ordförande i Föreningen autism i Jämtlands län. Men det finns alltid saker som går att förbättra, anser hon.

– Östersunds kommun där jag själv bor är bra att ha att göra med, säger hon.

Något som är viktigt för föreningen är att försöka öka förståelsen i samhället om att hela familjen påverkas och kan behöva stöd när man lever med en familjemedlem med exempelvis autism.

– I Östersund har vi bland annat en bra dialoggrupp i kommunen där både politiker, tjänstemän och representanter från de olika handikapporganisationerna sitter. Där kan man belysa problemen utifrån ett brukarperspektiv, säger Marie Perman.

Något föreningen gärna vill förbättra är kunskapen kring Aspergers syndrom i skolorna, för att öka förståelsen.

– De går oftast i vanlig klass och deras funktionshinder gör ofta att det bli svårt för dem att få till en bra skolgång, säger hon.

I Östersund bjuder Föreningen autism i Jämtlands län in till föreläsning på länsbiblioteket i kväll för att uppmärksamma autismdagen. Jenny Jejlid, som skrivit den uppmärksammade boken ”En sked för morbror Fred” och hennes mamma Maud Deckmar, som har skrivit böckerna Freds bok och Ärrvävnad, kommer hålla föreläsning om hur det är att växa upp med en autistisk bror, respektive son.

Mer läsning

Annons