Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attackerades av stor björn

Janne Sundqvist från Norderåsen blev attackerad av en stor björnhanne i lördags.

– Man hinner inte tänka så mycket. Det var bara att bestämma sig för att skjuta eller inte skjuta.

Annons

Det var i lördags förmiddag som Janne Sundqvist var ute tillsammans med sin son och jagade älg. De befann sig i ett jaktområde som ligger ungefär mitt mellan Norderåsen och Trekilen när de hörde att hunden började skälla.

– Vi var ungefär 100 meter därifrån och började gå runt en liten backe som vi trodde att älgen stod bakom. När vi kom upp på platån så såg vi att hunden stod och skällde nerför backen. Vi trodde att det var något grävlingsgryt så jag skulle gå fram och koppla.

När Janne Sundqvist kommer närmare så ser han att det är en fångstgrop som hunden skäller mot. Ungefär i samma ögonblick så tittar en björn ut från det ide han ordnat åt sig i gropen.

– Då skrek jag åt sonen att han skulle backa. Jag hann själv ta några steg bort mot ett litet träd men björnen kom ju efter.

Janne säger att man inte hinner tänka så mycket i det läget.

– Det finns väl något där som säger att man ska skydda sig. Jag sköt björnen på två meters håll och det tog så pass bra att han gick ner. Det var inte tal om att sikta utan bara slänga iväg ett skott mot huvudet.

Janne Sundqvist tror inte att det var fråga om någon skenattack från björnens sida.

– Det är heller inget man vill testa, säger han och berättar att det var en stor björnhanne som vägde cirka 200 kilo.

Eftersom det inte är tillåtet att jaga björn den här årstiden så har polisen startat en utredning om ett eventuellt jaktbrott.

– Vi måste alltid upprätta en anmälan om jaktbrott vid sådana här tillfällen, säger vakthavande polisbefäl Peter Borg.

Men han tillägger att det inte finns något som tyder på att jägaren inte handlat i nödvärn den här gången.

Polisen tillsammans med en personal från länsstyrelsen har undersökt platsen för attacken och björnen har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för en grundligare undersökning.

Mer läsning

Annons