Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta minderåriga inlagda för alkoholförgiftning – på en månad

/
  • Spikbodarna – här är en av de festplatser som används av gymnasieföreningarna.  Foto: Henrik Flygare

Åtta minderåriga i Östersund har blivit inlagda på barnkliniken för akut alkoholförgiftning. Och detta bara under första skolstartsmånaden.

– Det här är oroväckande tendenser, säger chefen barnkliniken, Urban Tirén.

Det har framkommit att de flesta har varit på ungdomsfester och har precis börjat gymnasiet.

Annons

För bara ett par veckor sedan påträffades fler ungdomar kraftigt alkoholpåverkade vid försäkringskassans lokaler i Östersund.

Det var förmiddag och den gången handlade det om invigningsriter till någon eller några av Östersunds studentföreningar.

Urban Tirén vill inte säga huruvida de senaste siffrorna vad gäller antalet inlagda ungdomar på barnkliniken är kopplade till eventuella invigningsriter. Men han kan konstatera att det handlar om gymnasieungdomar i första årskursen.

Och siffrorna är illavarslande.

– Vi har haft ovanligt många inlagda hos oss under den här skolstartsperioden och det är oroväckande, säger Urban Tirén.

Han har tittat på hur många ungdomar som varit inlagda på barnkliniken i Östersunds för alkoholförgiftning under den första skolstartsmånaden de senaste fem åren.

Statistiken går tämligen upp och ner från fyra alkoholförgiftade minderåriga 2005 till fem ungdomar 2006, tre stycken 2007 och två ungdomar 2008.

I år har åtta ungdomar behövt sjukhusvård på grund av alldeles för mycket alkoholintag i samband med skolstart.

– Det handlar om stora mängder alkohol och höga promilletal, säger Urban Tirén.

– En del har varit kraftigt nedkylda och i så dåligt skick att de skickats till intensivvårdsavdelningen för observation.

Antalet alkoholförgiftade ungdomar som behövt vård på barnkliniken den senaste månaden motsvarar nästan en tredjedel av hur många som i regel brukar behöva hjälp under ett helt år.

– Åtta stycken, det är mer än under skolavslutningsveckan, konstaterar Urban Tirén.

Han säger också att han märkt att merparten av ungdomarna är vanliga gymnasieelever som fallit för grupptrycket och druckit för mycket alkohol. Vad värre är att några tenderar ha kommit in i en ond spiral.

– Det finns också de som är på väg in i ett allvarligt missbruk med hög konsumtion sedan flera år.

Mer läsning

Annons