Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att ge första hjälpen är en ideell verksamhet

/
  • Det blir ingen första hjälpen till årets studenter när de ska ut och fira på stan på kvällen. Östersunds kommun har dragit in föreningsbidraget på 15 000 till röda korset, som även räcker för att bemanna Valborgskvällen och skolavslutningen. Följden blir att de inte kan genomföra någon första hjälp.

Dansforum i Vemdalsskalet, Fäviken Game Fair, Yran, Storsjöcupen och Bydalens pister. Det är några av ställena i länet dit Röda korset engageras för sina insatser inom första hjälpen.

Annons

Vid dessa tillfällen får Röda korset betalt av sina uppdragsgivare. Detta räcker till utrustning, sjukvårdsmaterial, kläder för medlemmarna, resor och logi till olika uppdrag samt utbildning.

– Men medlemmarna jobbar helt ideellt på uppdragen, förklarar Peder Molin, gruppledare för första hjälpen inom Röda korset i Östersund.

För att bli medlem krävs att man går en utbildning i första hjälpen. Därefter ska man medverka på minst två uppdrag under året och vara med på kontinuerliga vidareutbildningar.

I helgen utbildade Cecilia Agri, utbildningsansvarig vid Röda korset i Östersund, 13 nya medlemmar i första hjälpen.

De gick igenom arbets- och fritidsskador och genomförde bland annat praktiska övningar när deltagarna själva agerade skadade.

– Jag gör det här för att jag tycker om att kunna hjälpa, särskilt i ett akut läge, säger Cecilia Wikström från Stugun som till vardags jobbar som undersköterska inom äldrevården.

– Det är en trygghet att kunna även för egen del, så man inte står där helt tafatt när något händer, sa Maria Jora och Erika Hedman.

Ingen av dem ser någon nackdel med att jobba gratis flera gånger om året.

– Nej, man får hjälpa till och man får även komma ut på evenemang man tycker är roliga att besöka, säger de.

Mer läsning

Annons