Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvinningscentral lika omtyckt som Jamtli

/

Återvinningscentralen i Odenskog har nästan lika många besökare som Jamtli.
Lördagar strax före stängning ringlar kön av fordon långt ut genom grindarna.

Annons
Odenskogs återvinningscentral hade 180 196 besökare under förra året. Som jämförelse hade Jamtli 183 000 besökare 2007.
Här hamnar allt som vi inte vill ha, somligt rent skräp, annat bara en smula luggslitet men fortfarande användbart. Allt har sin givna plats. Vitvaror står för sig, i containern för trä är det överfullt medan den för metall är nästan tom. En stilig gammal cykel ligger bland andra metallföremål och liksom lockar efter ett nytt hem. Men så får man inte göra. Jesper Edström jobbar extra denna lördag och han ska se till att folk inte kommer och tar med sig det som andra lämnat.
- Här är det inte så vanligt, men jag vet att söderut så har många återvinningscentraler vakter för att så många vill fynda bland de lämnade grejorna, säger han.
Det är gratis för alla kommuninvånare att slänga sina saker på Odenskogs återvinningsstation, men företagare ska lämna sitt avfall på Gräfsåsen mot en avgift. Alla följer inte detta och det är även en hel del folk från grannkommunerna som ändå kommer till Odenskog. För att stävja detta finns funderingar på att sätta upp en grind med ett elektroniskt kort som skickas ut till kommuninvånarna.
- Om vi bestämmer oss för detta så sker det under nästa år, säger renhållningschef Ola Skarin.
Ola Skarin ser gärna ett samarbete med grannkommunerna så att även deras invånare kan använda återvinningsstationen i Odenskog.
- Man gör så i Göteborgsområdet vet jag. Med hjälp av informationen från de elektroniska korten så kan kostnaden kvittas mot andra kommuner sedan, säger han.

Bildtext på kvinna: Ingrid Jakobsson från Hallen städer ur en lägenhet och slänger gamla möbler under dagens besök på återvinningscentralen.

Mer läsning

Annons