Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsling vill få loss 50 miljoner till mjölkbönderna

/
  • Det gäller också att hitta politiska insatser som stärker den svenska mjölkproduktionen, menar Per Åsling.Foto: Håkan Luthman

Drygt 50 miljoner av budgeterade pengar för mjölkproduktion i Norrland går tillbaka till staten, på grund av att produktionen minskar.

Annons

Den bedömningen gör riksdagsman Per Åsling, c, som uppvaktat jordbruksministern i frågan.

– Den oro som råder sätter djupa avtryck hos samtliga mjölkaktörer i Sverige. Det gäller också att hitta politiska insatser som stärker den svenska mjölkproduktionen.

I samband med Milkos årsredovisning nyligen tog Åsling till orda om att budgeterade miljoner blir kvar zi statskassan. Orsak: glesbygden producerar inte de förväntade volymerna på grund av att produktionen minskat i Norrland.

– Det är förstås helt orimligt i de här tiderna. De drygt 50 miljoner det handlar om behövs mer än någonsin tidigare för att ändra på mjölkböndernas bristande lönsamhet, sa Per Åsling.

För ett par veckor sedan uppvaktade Åsling jordbruksminister Eskil Erlandsson och statssekreterare Rolf Eriksson.

– Frågan är väckt. Det finns en stor förståelse både hos jordbruksministern och statssekreteraren att komma till en lösning. Man har lovat att frågan ska prioriteras i diskussioner med berörda i EU-instanser, enligt Per Åsling.

Möjligheten att använda redan beslutade budgetmedel för mjölkproduktion, just därför att glesbygden inte producerar tillräcklig mycket, måste lyftas vidare till EU-nivå.

– Det här kräver ett godkännande i Bryssel, säger Per Åsling.

Mer läsning

Annons