Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askan stoppar fler flyg

/

Luftfartsverket har fattat beslut om att även stoppa flygtrafiken norr om en linje från Rörbäcksnäs i norra Dalarna upp till en punkt strax väster om Umeå.

Annons

Det innebär att flygplatsen på Frösön stängs.
Från klockan 22 ikväll stängs det svenska luftrummet stängs helt och hållet, uppger svenska luftfartsmyndigheter.

SAS har ställt in även 16-turen från Frösön till Arlanda och tidigare ställdes bolaget in lunchflyget i båda riktningarna. Östersundsflyg har ställt in avgången klockan 15. Nextjet har ställt in alla avgångar under dagen.
– Flygplatsen är öppen men det är kraftiga begränsningar i luftrummet så jag tror inte att det blir några avgångar idag, säger Susanne Norrman flygplatschef på Åre Östersund Airport.
Susanne Norrman vet inte hur länge det här kommer påverka passagerarna och uppmanar dem att kontakta flygbolagen.
– Askmolnet rör sig längre och längre in i landet och påverkar allt fler flygplatser, säger Susanne Norrman.
”Just nu är det inte möjligt att flyga norr om linjen norra Dalarna-Umeå. Prognosen visar att askmolnet kommer att påverka fler delar av det svenska luftrummet”, enligt den information Luftfartsverket lagt ut på sin egen hemsida.
Luftfartsverket hänvisar vidare till en prognos som visar att luftrummet från Umeå och norrut berörs från kl 11 samt Karlstad-Borlänge från kl 13.
Askmolnet rörde sig vid 11.50-tiden sydost över Sverige. Det skulle kunna innebära att det under torsdagskvällen införs flygförbud över hela Sverige. Det uppger flygvädertjänsten vid Arlanda.
Vulkanaskan driver snabbt in i det svenska luftrummet. Natten till torsdagen utvidgade Luftfartsverket den del av luftrummet som stängts för flygtrafik till att gälla från Skellefteå och norrut.
Hela Norge och allt flyg via London har stängt sin trafik.
Askan från vulkanutbrott kan vara förödande för turbinerna i flygplanens jetmotorer. Redan att aska lägger sig på planens vingar kan ställa till med problem.

Mer läsning

Annons