Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ask riktar kritik mot kriminalvården

/
  • Det allvarligaste enligt Ask är att kriminalvården ingått två lång- siktiga hyresavtal utan regeringens godkännande. Foto: SCANPIX
  • Bengt-Olov Carlsson, kriminalvårdschef i Östersund, har inte läst revisionsrapporten och har därmed inga kommentarer om kritken.Foto: Henrik Flygare
  • Så som fängelset var tänkt att se ut.
Illustration: Kriminalvården

Justitieminister Beatrice Ask (M) kritiserar kriminalvårdens utbyggnad av fängelse- och häktesplatser, där Verksmoanstalten ingår. Från 2006 till 2009 har bara projektet i Östersund kostat 156 miljoner kronor.

Annons

Kriminalvården är den myndighet som fått mest nya pengar av regeringen de senaste åren. Beatrice Ask lät en revisionsfirma göra en granskning av lokalförsörjningen efter att myndigheten i höstas begärde mer pengar för att kunna fullfölja planerade byggprojekt.

Revisionsfirman har bland annat tittat på hur kriminalvården skött upphandlingar av hyreskontrakt, lokalförsörjningsfrågor och kostnadseffektivitet med mera, mellan 2004 och 2009.

Allvarligast är, enligt Ask, att kriminalvården ingått två långsiktiga hyresavtal utan regeringens godkännande. Det ena berör ett nytt häkte i Helsingborg. Om hyresavtalet skulle sägas upp så riskerar staten att få betala en ersättning till och med år 2036 på 53 miljoner kronor per år.

– Jag är inte alls glad över att de inte följt regelverket, säger Ask till TT.

I revisionsrapporten konstateras att när det gäller större projekt så har inga ”onormala” kostnader hittats, även om bedömningsunderlaget har varit bristfälligt. Revisionsfirman uppger också att det är svårt att bedöma hur effektiv kriminalvården har varit när det gäller att skaffa nya lokaler, men tycker att man varit dålig på att ta lärdom av tidigare projekt.

I fler fall har projekteringen blivit dyr redan innan ett preliminärt hyresavtal presenterats. Projekteringen av anstalter i Östersund och Haparanda har kostat 250 miljoner kronor, till exempel för el- och vvs-konsulter och arkitekter. Och några extra pengar blir det inte under 2010, uppger Ask.

– Man har bestämt projekt väldigt långt innan man haft full finansiering för utbyggnad, säger Beatrice Ask.

Enligt revisionsrapporten finns ingen formellt beslut om Östersundsanstaltens framtid men det ska tas under första kvartalet i år.

Bengt-Olov Carlsson, kriminalvårdschef i Östersund, har inte läst revisionsrapporten och har därmed inga kommentarer till den.

Det han vet om det formella beslut som ännu inte har fattats, som mest sannolikt innebär en avveckling av Verksmoprojektet, är att det blir klart i början av det här året. Kriminalvården har inte velat belasta 2009 års budget med de pengar som lagts ut i Östersund. Mest troligt är det anledningen till att det formella beslutet om Verksmon dragit ut på tiden menar han.

– Jag har en känsla av att kriminalvården nu håller på att skaffa sig en helhetsbild kring de beslut som måste fattas, säger Bengt-Olov Carlsson.

– Indirekt hänger också fängelsebeslutet ihop med ett formellt beslut om häktet på polisstationen i Östersund, som inte blir kvar när det inte blir ett fängelse, menar han.

Mer läsning

Annons