Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ask ingav hopp om fängelset

Justitieminister Beatrice Ask gav lite hopp för att det inte är kört med fängelseplanerna i Östersund när lokala politiker träffade henne på torsdagen.

Annons

På direkt fråga sa ministern att "loppet ingalunda är kört för Östersund" men att det först krävs en översyn av Kriminalvården alla pågående projekt som har en tendens att bli dyrare än beräknat, säger Pär Jönsson (M) en av dem som träffade ministern.

Han, Jens Nilsson (S), Carina Zetterström (C),) och Bengt Marsh, kommundirektör träffade Beatrice Ask.

Från justitiedepartementet deltog förutom statsrådet, hennes två politiskt sakkunniga i kriminalfrågor och två pressekreterare.

– Jag hoppas och tror att det byggs ett fängelse i Östersund. Men jag tror inte att det blir byggstart i år, säger Pär Jönsson.

Han berättar också att ministern beordrat en revision av hur det kan komma sig att de nya fängelsebyggena som Kriminalvården påbörjat och planerar kan ha blivit så dyra att det innebär en dygnskostnad på över 5 000 kronor per intagen.

– Det är mycket mer än de 3000 kronor per dygn sjukhusvård kostar, säger Pär Jönsson.

– Kriminalvården har fått 50 procent mer anslag av regeringen nu är tidigare regering och Beatrice Ask tycker det är konstigt var pengarna tar vägen eftersom de har lika många intagna nu som då, säger Pär Jönsson.

Justitieministern underströk att det saknas beslut för den planerade anstalten i Östersund och att Kriminalvården själv måste avgöra vilka projekt de anser viktiga. En minister kan och får inte enligt regeringsformen gå in och ta operativa beslut som åligger myndigheten.

Mer läsning

Annons