Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsikterna går isär om servering på Stortorget

Tre av fyra platåer på Stortorget ska bli platser för kafé- och matservering. Det är i alla fall Östersunds kommuns plan. Men det finns risk för ett fiasko, tror allianspartierna.

Annons

Östersunds kommun är ännu inte helt på det klara med hur de fyra platåerna på Stortorget ska kunna användas.

På onsdagen fördes diskussioner på miljö- och samhällsnämnden där bland annat ett så kallat förfrågningsunderlag skulle godkännas. Det vill säga ett underlag som restauranger och kaféer ska kunna använda sig av när de ansöker om att få en plats på platåerna.

Det underlaget måste emellertid skrivas om.

– Förfrågningsunderlaget är inte klart än, men upphandlingen av serveringsytor på torget ska ske, säger Göte Murén (S), ordförande i miljö- och samhällsnämnden.

Enligt vad LT erfar kommer tre av platåerna att upphandlas. Den närmast Handelsbanken kommer dock att undantas.

– Vi misstänker att det blir tre, men det är svårt att säga hur det blir just nu, säger Murén.

Pär Jönsson (M) är skeptisk till hela upplägget – eller framförallt de restriktioner som lagts för hur och när platåerna ska kunna användas.

– Vi tycker att det ska vara som i Kungsträdgården på någon av platåerna; vinterbonat så att det kan användas även på vintern, men det är blankt nej. Det ska bara vara servering sommartid.

– Det blir det jag var rädd för; ett öde torg nio månader under året och torgservering med parasoller på sommaren om nu vädret tillåter, fortsätter han.

Diskussionerna om hur serveringsytorna ska användas har diskuterats under lång tid och majoritetspartiernas linje har varit att låta torget vara en öppen yta utan möjlighet att sätta upp väggar och tak på de fyra platåerna.

– Det är som att man bjuder hem folk på fest för att visa den nya parketten i vardagsrummet, men man bjuder inte på något att äta och dricka eller spelar någon musik.

Mer läsning

Annons