Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre har störst andel högskolebehöriga gymnasieelever

Åre placerar sig riktigt bra i en stor nationell undersökning om gymnasieskolan. De har högst andel elever med behörighet att söka till högskolan.

Annons
För första gången har SKL (Sveriges kommuner och landsting) jämfört gymnasieskolorna runt om i landet i rapporten Öppna jämförelsen av gymnasiekolan.
Håkan Sörman, vd för SKL drog framförallt två slutsatser när han presenterade rapporten på tisdagen.
- Sverige har, i jämförelse med andra länder, en hög andel elever som går och slutför gymnasiet. Men det finns rätt stora skillnader mellan kommunerna i landet. Och skillnaderna får inte vara för stora, säger han.
Rapporten redovisar också vilka kostnader kommunerna har för gymnasieutbildningarna. Men oavsett höga eller låga kostnader, så är det inte givet vilket resultat eleverna visar upp.
- Pengar behövs, men det räcker inte för att åstadkomma bra resultat. Det tycks istället vara skolledningens och lärarens kompetens och engagemang som bäst kan förbättra skolans resultat, säger Håkan Sörman.
Rapporten visar också:
År 2007 fullföljde drygt 68 procent av eleverna sin gymnasieutbildning på tre år; variationen mellan kommunerna var mellan 47 och 83 procent.
Andelen elever som studerat vidare inom tre år efter gymnasieutbildningen varierar mellan kommunerna från 13 till 70 procent.
I den stora majoriteten av kommunerna röstade mellan 61 och 80 procent av förstagångsväljarna i 2006 års val till kommunfullmäktige.
Drygt 63 procent av gymnasieeleverna går i den egna kommunens skolor.
Fotnot: I Sverige finns 290 kommuner.

Mer läsning

Annons