Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsolyckorna minskar i Jämtland

/
  • De flesta arbetsolyckorna i Jämtlands län sker inom tillverkningsindustrin, unga män råkar oftare ut för olyckor på arbetet, en av de vanliga orsakerna är förlorad kontroll eller påfrestande fysisk rörelse.Foto: Fredrik Persson/ Scanpix

Under 2008 har det anmälts 317 arbetsolyckor som med fört sjukfrånvaro bland arbetstagare och egenföretagare i Jämtlands län. Det är 30 färre än föregående år.

Annons

De flesta arbetsolyckorna i länet sker inom tillverkningsindustrin som står för 71 av samtliga olyckor tätt följd av dem som arbetar inom hälso- och sjuvård som har drabbats av 65 arbetsolyckor.

I länet har inga dödsfall i arbetet inrapporterats till Arbetsmiljöverket, visar färsk rapport.

Däremot anmäldes även 338 arbetsolyckor som inte ledde till sjukfrånvaro och 109 olyckor på väg till eller från arbetet.

När det gäller anmälda arbetssjukdomar handlar det om 140 fall vilket är 17 fler än under 2007.

Arbetsmiljöverket konstaterar i sin rapport att de anmälda arbetsskadorna fortsatte att minska i hela landet under 2008.

Sedan 2005 har arbetsolyckorna, som medfört frånvaro, minskat med tio procent. De uppgick ifjol till 27 000 bland arbetstagare och egenföretagare.

Arbetssjukdomarna har under motsvarande period minskat med 40 procent och uppgick 2008 till drygt 10‑000.

Bland kvinnorna i landet är det olyckor till följd av fall, påfrestande fysisk rörelse och förlorad kontroll vanligast. Högst antal olyckor sker för kvinnor i åldern 55 år och äldre.

Bland män råkar de yngsta i åldern 16-24 år oftare ut för arbetsolyckor än övriga åldergrupper. Vanligaste orsakerna är förlorad kontroll, fall och påfrestande fysisk rörelse.

Mer läsning

Annons