Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljön kritiserades i fyra av fem friskolor

Fyra av fem friskolor i Jämtland fick anmärkningar på arbetsmiljön när Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion. Endast en skola av fem undersökta klarade sig utan anmärkningar.

Annons

Bland de 400 skolor som inspekterades fick 90 procent krav på förändring av arbetsmiljön. Totalt delades det ut mer än 2300 krav, vilket blir i genomsnitt mer än 6 stycken krav till varje varnad skola.

Vid inspektionerna låg tyngdpunkten på att granska arbetsmiljörisker och hur skolorna arbetar för att förebygga och hantera dessa.

– Det är oftast vid de mindre enheterna vi upptäckt brister, säger Stefan Hult, nationell samordnare för tillsynsinsatsen. 

– Kunskaperna är otillräckliga, man saknar policy och rutiner för arbetsmiljöarbetet. Ibland är det otydligt vem som ska göra vad, säger han.

I Jämtland granskades fem förskolor i Östersund och på Frösön, av dem godkändes endast en utan krav på förändring. Kerstin Flood som gjorde inspektionen är ändå nöjd med resultatet.

– Allmänt så såg det väldigt bra ut, men det är väldigt ovanligt att vi inte ställer krav. Det är vanliga normala krav som vi ställer på kommunala förskolor också.

– De har svarat och har åtgärdat det dem ska, säger hon.

Mer läsning

Annons