Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten bland unga "förvånansvärt" låg

En av fyra ungdomar mellan 18 och 24 år i landet är utan jobb. I länet är läget avsevärt bättre.
– Det ser förvånansvärt bra ut, säger Karin Mattsson verksamhetschef på arbetsförmedlingen i Östersund.

Annons

25 procent av ungdomarna i Sverige är nu arbetslösa – en siffra som tangerar krisåren i början av 1990-talet enligt bland annat ekonomen Björn Lindgren, Svenskt näringsliv, till Dagens industri.

I Jämtlands län märker arbetsförmedlingen av krisen på arbetsmarknaden eftersom allt fler ungdomar skrivs in i den så kallade jobbgarantin för ungdomar; ett coachningskoncept, UGA, där ungdomar mellan 18 och 24 år får träffa egna coacher som hjälper dem att få arbete eller söka utbildningar.

– Vi försöker stoppa inflödet av ungdomar till UGA och få ut dem på arbetsmarknaden innan, men inflödet ökar väldigt väldigt mycket och det är inte bra, säger Johan Tegnhed, verksamhetsplanerare på arbetsförmedlingen i Östersund.

Och även om arbetsförmedlingen lyckas slussa ut mellan 60 till 100 ungdomar i arbete varje vecka, är behovet av jobb större än antalet unga arbetslösa.

Men ungdomsarbetslösheten i länet och Östersund är inte på långa vägar lika allvarlig som i riket i stort.

SCB, Statistiska centralbyrån, har presenterat rikssiffror som visar att en av fyra eller 25 procent av ungdomar upp till 24 år är arbetslös. Arbetsförmedlingens siffror i länet ser i sammanhanget ganska bra ut:

I slutet av februari i år var 6,3 procent av ungdomarna i länet utan jobb. Vid samma tidpunkt förra året var 3,7 procent arbetslösa.

I slutet av februari i år var 5,3 procent av ungdomarna i Östersund utan jobb. Vid samma tidpunkt förra året var 3,1 procent arbetslösa.

– Det ser förvånansvärt bra ut jämfört med hur det ser ut i övriga landet. Vi har också turismen där arbetsmarknaden ännu inte har avmattats och där många av våra ungdomar får sina första jobb, berättar Karin Mattsson verksamhetschef på arbetsförmedlingen i Östersund.

Johan Tegnheds tips till ungdomar som letar jobb:

1. Satsa på utbildning.

2. Leta inte efter drömjobbet just nu. ”Det är bättre att ha kontakt med arbetsmarknaden i väntan på att drömjobbet dyker upp”.

Mer läsning

Annons