Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa har svårt att hitta praktikplatser

Arbetsförmedlingen skriker efter praktikplatser. Problemet är att det inte finns tillräckligt med företag i länet som flaggar för att de kan ta emot praktikanterna.

Annons

Visserligen verkar den värsta varselvågen vara över sedan finanskrisen slog till med full kraft förra året.

Men antalet arbetslösa, i augusti lite drygt 3700 personer i länet (strax över 2100 under samma period förra året), har sedan någon månad tillbaka möjligheter att få arbetspraktik.

Varje månad kan i dag 270 arbetslösa få arbetsplatsförlagd praktik och med extra regeringspengar kommer drygt 300 kunna erbjudas möjligheten efter jul.

Som det ser ut nu kan nio av tio praktikplatser fyllas ute på företag i länet. Problemet är att det saknas företag som är villiga att ta emot praktikanter vilket gör att den tionde praktikanten blir utan praktikplats. Och det kommer att bli allt svårare.

– Vi behöver fler arbetsgivare som tar emot folk och vi behöver allt vi kan få. Dels för de arbetssökandes skull och dels för arbetsgivarnas skull, säger Christina Storm Wiklander, arbetsmarknadschef på arbetsförmedlingen i Östersund.

I grunden handlar det om, för arbetsgivarnas del, att se om arbetskraften i framtiden.

– Det kommer att bli arbetskraftsbrist, det ser vi. Pensionsavgångarna kommer redan 2011. Vi säger, ta en praktikant och lär upp någon redan nu som kan ta över.

Vart finns bristen på praktikplatser?

– Det gäller egentligen alla branscher. Allt från butiker till projektledarjobb. Tidigare var det kanske bara en bransch som gick dåligt nu gäller det alla, säger Christina Storm Wiklander.

Skulle arbetsförmedlingen kunna erbjuda alla arbetslösa i länet en praktikplats?

– Jag skulle vilja det. Av budgetskäl behöver jag inte säga nej till en enda seriös bra praktikplats. Alla som vill ska kunna få praktik. Men sen kastar vi förstås inte ut någon arbetsgivare som utnyttja systemet och är oseriösa.

Mer läsning

Annons