Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslös gallrades bort och blev brottsmisstänkt

Sedan en arbetslös medlem i Byggnads på oklara grunder blivit avanmäld från arbetsförmedlingen ledde det till att han blev misstänkt för grovt bedrägeri. Men uppgifter som styrker avanmälningen har gallrats bort hos arbetsförmedlingen. Nu anklagas han för att ha vilselett a-kassan när de betalade ut pengar.

Annons
Som LT tidigare skrivit kräver a-kassan tillbaka drygt 403 000 kronor. Pengar som fackföreningen Byggnads anser har betalats ut på felaktiga grunder, vilket nyligen ledde till en polisanmälan om grovt bedrägeri.
– Vår inställning är att han inte ska behöva betala tillbaks de här pengarna, säger Linda Arnqvist som är jurist i Östersund och företräder den anklagade mannen.
– Vi begär nu att Byggnads omprövar sitt beslut så att det blir möjligt att överklaga det här till länsrätten.
Under mannens anställning har det funnits inslag av arbetsbrist. De dagar han inte kunnat jobba har han fått a-kassa.
Han beviljades a-kassa från mars 2000. Byggnads hävdar att han avanmäldes på arbetsförmedlingen i maj 2001 sedan han erhållit arbete.
Av Byggnads beslut i fallet framgår att man inte tog emot någon uppgift från arbetsförmedlingen om avanmälan. En sådan överförs elektroniskt.
– Detta har fått till följd att han felaktigt tagit emot över 400 000 kronor, konstaterar Byggnads vidare i beslutet.
A-kassan ser det som osannolikt att mannen inte känt till att han varit avanmäld.
Enligt mannen har det här inte någon verklighetsanknytning. Han har haft samma arbetsplats, arbetsgivare och lön hela tiden han haft arbete.
Arbetsförmedlingen ska meddela a-kassan om en person är påanmäld eller avanmäld. Att så inte skett i det här fallet har blivit en tvistefråga.
– Jag har hela tiden varit anmäld som arbetssökande.
– Hade jag fått besked om påstådd avanmälan hade jag omedelbart tagit kontakt med arbetsförmedlingen, säger mannen till LT.
– Ingen vet vilket datum jag försvann ur arbetsförmedlingens register.
Tidsmässigt har Byggnads valt att begränsa kravet på återbetalning av a-kassepengar från 2003 till mitten av augusti 2005.
Under en period 2005 upphörde utbetalningarna av a-kassa till mannen. Men efter viss utredning betalades pengar ut från a-kassan igen, med retroaktiv ersättning.
– Det hade dom inte gjort om jag inte varit inskriven som arbetssökande vilket bevisas genom att betalningarna återupptogs, framhåller mannen.
Linda Arnqvist har begärt ut information från arbetsförmedlingen som visar att mannen ska ha varit avanmäld och att man inte haft någon kontakt med honom från 2003 och framåt.
– Jag har inte kunnat få fram uppgifter som visar hur hans kontakter med arbetsförmedlingen sett ut under den här tiden. De är bortgallrade enligt de besked jag fått, säger Linda Arnqvist.
– Dom har sökt i arkivdepån i Söderhamn utan resultat. Normalt sett ska myndigheter förvara handlingar i tio år, fortsätter Linda Arnqvist.
– Nu vältras bevisbördan för det här över på mannen vilket gör att han hamnar i ett svårt dilemma.
Från Byggnads hävdas också att mannen inte kan styrka att han varit tillräckligt aktiv i att söka nytt jobb. Arbetsgivarintyg som motsäger den uppfattningen har inte bemötts av a-kassan, enligt Linda Arnqvist.
– Vår förhoppning är att få rätsida på det här när ärendet kommer till kritisk prövning i länsrätten, säger hon.
Den anklagade mannen säger till LT:
– Jag är trygg i min uppfattning att jag inte har någon skuld i det hela.

Mer läsning

Annons