Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsledningen har samordnats till kyrkoherden

Peder Hartwig är komminister, präst, inom Östersunds församling sedan ett och ett halvt år tillbaka. Han ser mycket positivt som kommit ur förändringar som församlingen gått igenom.

Annons

– Tanken med omorganiseringen, som är beslutad av kyrkofullmäktige, var att anpassa kostymen efter verkligheten och försöka skapa en sammanhållen enhet, i och med att församlingen är ganska spridd.

– Arbetsledningen har i stora delar flyttas från de olika verksamheterna till kyrkoherden och en samordnargrupp. Det har gjort att de som tidigare haft ledningsansvar nu endast har verksamhets-ansvar.

– En del har slutat, det är rätt. Men till exempel ingen musiker har slutat på grund av omorganisationen så vitt jag vet, det ryktet har också florerat. En är tjänstledig bara. Några präster har också slutat, säger Peder Hartwig.

Men enligt honom finns många andra skäl till det än omorganisationen men det har inte kommit fram menar han.

– Jag har ingen historia i församlingen eftersom jag inte varit här så länge. Jag har jobbat runt om i stiftet på olika ställen och kan tycka att det är bra att röra på sig. Det finns olika anledningar till uppbrott, säger Peder Hartwig.

Enligt honom finns organisationsförändringar som innebär en positiv utveckling i församlingen.

– Vi har inlett en samverkan med Värmestugan, vi går in Certusprojektet med en halv prästtjänst, vi gör en satsning på äldreboendena och vi ser över arbetsmiljön bland annat i Gamla kyrkan. Vi håller också på att anställa en kantor och en organist.Men det verkar ha gått många förbi, säger Peder Hartwig.

– Vi anställer också en ny präst som ska arbeta med ungdomar efter konfirmationen, gymnasieungdomar, säger Peder Hartwig.

En ny studentpräst börjar i början av sommaren och den nya sjukhusprästen kommer i augusti.

Det planeras också för en utvärdering av de förändringar som genomförts under det gångna året.

– Det är en stor grej att sy ihop en stor församling som Östersunds, vi har 23 000 medlemmar och ett 60-tal anställda.

– Vi håller på att se närmare på ett lämpligt sätt att göra utvärderingen, säger Peder Hartwig.

Mer läsning

Annons