Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen förstärks med coacher till arbetssökande

/
  • När väl upphandlingen är klar och avtal skrivna finns möjlighet för personer som blivit varslade, nyligen gått in i arbetslöshet eller är på väg in i arbetslöshet, att få hjälp av en coach. Målet är att deltagarna snabb ska få individanpassat och personligt stöd.”Coachningen sätts in för att dessa personer inte ska tappa fart eller hamna långt från arbetslivet” säger Annika Linder, upphandlare.Foto: Ulrika Andersson

Till våren kan en arbetslös inskriven på arbetsförmedlingen få en personlig coach. Leverantörer av den tjänsten håller nu på att upphandlas. Det innebär att fler än förmedlingarnas personal finns till förfogande i jakten efter nya jobb.

Annons

På onsdagen höll arbetsförmedlingens upphandlingsfunktion informationsträff i Östersund om upphandlingen av leverantörer som tillhandahåller personliga coacher.

– Personliga coacher är ett komplement till det som handläggarna på arbetsförmedlingarna gör, säger Annika Linder, ansvarig för upphandlingen.

– De är aktörer med stora kontaktnät, liten eller stor, men de snappar upp de jobbmöjligheter som aldrig annonseras ut och har stor lokalkännedom.

Skillnaden jämfört med det som arbetsförmedlingens handledare kan erbjuda är framförallt tillgängligheten, menar Annika Linder.

– En handläggare på arbetsförmedlingen har inte lika stor möjlighet att träffa den arbetssökande så ofta som en coach kan göra, säger Annika Linder.

Den främsta skillnaden kanske ändå är att det blir fler som sköter arbetsförmedlingens arbete.

– I princip kommer coacherna att göra samma jobb som vi på arbetsförmedlingarna gör i dag. Det blir en extra förstärkning för oss. Coacher är ett nytt grepp som leder till att fler gör det vi gör, säger Kristina Storm Wikander, ansvarig för sex av de förmedlingar som finns i Jämtlands län.

Det här skulle ha gjorts tidigare menar hon, eftersom allt fler varslas och antalet arbetslösa ökar.

Det är snabba ryck. 27 februari ska anbuden vara inlämnade. I mitten av april är tanken att beslut om vilka aktörer som släpps in på den nya arenan ska fattas. I slutet av maj skrivs avtalen.

– Den fjärde maj ska allt vara igång, säger Annika Linder.

Hur många deltagare som kan få personlig coachning, eller antalet leverantörer av tjänsten som upphandlas, som blir knutna till länet går inte att säga i nuläget.

– Det beror på behovet. Och självklart blir det fler på större orter, säger Annika Linder.

Mer läsning

Annons