Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete och karriär får vänta när fjällen lockar

/
  • Många väljer att semestra i svenska fjällen. ”Det är väldigt många som kommer in hit för att handla mat eller fråga om turförslag”, säger Tina Burtus, sport- och marknadschef i Vålådalen.

Frisk luft, myggor och ett hälsosamt liv, lockar semesterfirare. Att vandra i Jämtlandsfjällen har blivit väldigt populärt.

– Det har varit fint väder och det ligger kanske i tiden. Många verkar också välja att semestra på hemmaplan i Sverige, säger Ulrika Högberg, som jobbar på Storulvåns fjällstation.

Annons

Från Storulvåns fjällstation finns vandringsleder som går mot både Sylarnas och Blåhammarens fjällstation. Enligt Ulrika Högberg är det väldigt många som besöker de tre fjällstationerna i år.

– Häromdagen hade de till exempel 170 personer på den vid Sylarna. Det är väldigt många, säger hon.

Det är högsäsong i fjällen just nu, men det har varit många vandrare i farten redan sedan fjällstationerna runt Storulvån öppnade i mitten av juni.

– Det är jätteroligt när det är så här mycket folk, säger Ulrika Högberg.

Även hösten ser bra ut och många har redan bokat aktiviteter och boende i september.

I Höglekardalens semesterby ökar framförallt antalet barnfamiljer som väljer att semestra i fjällen.

– Det är också många som spontanåker till fjällen utan att planera allt i detalj, säger Lasse Sällström, som jobbar i Höglekardalens semesterby.

På Vålådalens fjällstation ser personalen att fjällvandring har blivit ett populärt sommarnöje.

– Det är väldigt många som kommer in hit för att handla mat eller fråga om turförslag, säger Tina Burtus, sport- och marknadschef i Vålådalen.

Hon har främst sett en ökning av besökare från andra länder. Danskar, belgare och holländare verkar vara förtjusta i svenska fjällen.

– De är intresserade av vår natur, naturreservaten och fisket. Deras natur är väldigt olik vår natur. Holländare kan till exempel aldrig vara ensamma när de är hemma eftersom de bor i ett så stort land, säger Tina Burtus.

Hon tror att många väljer att semestra i fjällen för att få tid att slappna av.

– Många stressar i vardagen när det till exempel gäller jobb och karriär. Då kan det vara viktigt få andrum och bara vara för sig själv i naturen. Det är som meditation för många, säger Tina Burtus.

Mer läsning

Annons