Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Julius kanon återfunnen i Boggsjö?

/
  • Det här är ett av de reportagen som LT skrev om Thomas Gärdvall och hans jakt på
  • Är det här
  • Ture Jonsson från Boggsjö samlar på bland annat vapen. Överallt runt väggarna i alla rum i det stora huset finns gevär bilbågar och spjut. I taket syns stora ormskinn.– Allt är till salu om jag får rätt pris, skrattar Ture.
  • – Det här är en gammal slaktmask, förklarar Ture Jonsson.
  • På den här bilden från den 15 oktober 1988 letar Thomas Gärdvall och vägvisaren Anders Eriksson efter tänkbara platser  runt Oviksfjällen där
  • Är det här

Är det "Julius kanon" som finns i en källare i Boggsjö? Chansen finns eftersom ägaren av kanonen,Ture Jonsson, fick reda på att hans kanon eventuellt hade hittats vid en myrkant i någonstans i Jämtlandsfjällen innan han köpte den.

Annons

Det var på hösten 1927 som en yngling vid namn Julius Åsén var på hjortrontur i Oviksfjällen. I trakterna av Långsbodarna fick Julius syn på något i en myrkant som såg ut att vara gjort av en mänsklig hand. När han kom närmare såg han mynningen på en gammal kanon som stack fram några centimeter. Julius började frilägga kanonen, men beslutade efter ett tag att först gå hem med hjortronen och därefter återvända till platsen. Men Julius Åsén hittade aldrig tillbaka till kanonen och mysteriet med den blev olöst.

Tills nu.

Läs mer i Länstidningen eller i dagens .

Mer läsning

Annons