Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det rätt att höja hastigheten på vintern?

/
  • Taxichauffören Kjell Höök tycker att Trafikverket gör rätt i att slopa vinterhastigheten. – Det är så pass bra vägar att det går att ha 100, säger han. – Sedan går det förstås inte alltid att hålla den hastigheten. Man får köra efter hur vägen ser ut, säger Kjell Höök.
  • Lars Anderzon äger Anderzons trafikskola, och borde förstås vara en lämplig man att fråga...• Är det ett rätt beslut att ta bort vinterhastigheten? – Både ja och nej. Man ska komma ihåg att en skillnad på tio kilometer gör stor skillnad i skadestatistiken. Samtidigt kan det ju vara så att folk aldrig håller 90 på de här vägarna. Och om farten är för låg kan de skapa ett irritationsmoment som får folk att ta dumma omkörningar. • Ser du några risker med att folk börjar köra fortare när det står 100 på skyltarna, trots att väglaget är dåligt? – Ja, så är det ju. På vintern handlar allt om att köra efter väglag. Och det bästa vore förstås att billisterna själva började tänka till vilken hastighet som bör hållas.
  • Christer Lindegren och Frida Johansson med dottern Tyra packar ihop för avfärd. Båda ser det som positivt att 90-gränsen tas bort på E45:an på vintern. – Jag tycker att det räcker med 100. Man får faktiskt anpassa hastigheten på vintern, svårare är det inte, säger Christer Lindegren. – Jag tycker också det är bra. 100 duger även på vintern, säger Frida Johansson.

Annons

Mer läsning

Annons