Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det här ett omöjligt uppdrag, Robert Uitto?

/
  • Landstingsrådet Robert Uitto, med id-kortet upp och ned, har många problem att brottas med innan landstinget har ordning på sin ekonomi. Men uppdraget är inte omöjligt. ”Det förutsätter dock att regeringen ger mer pengar till vård och omsorg istället för att sänka skatten”, säger Uitto.  Foto: Ulrika Andersson

Omöjligt uppdrag. Så skulle man kunna beskriva läget för landstinget i Jämtland. Resultatet blir 48 miljoner sämre än beräknat för 2009. Nu har verksamheterna tre månader på sig att hämta hem 32 miljoner av dem.

Annons

16 miljoner för pandemin ska tas av årets resultat som då beräknas hamna på plus 12 miljoner.

Samtidigt vittnar Landstingshälsan om att personalen, både medarbetare och chefer, mår dåligt med anledning av omställningsarbetet och effektiviseringarna.

Landstingets delårsbokslut per den sista augusti är ingen munter läsning, även om det finns lite ljusglimtar här och var.

Landstingshälsan ser en ökning av antalet ärenden som rör rehabilitering. En ny patientgrupp är medarbetare som varit sjukskrivna i flera år vars arbetsförmåga nu ska prövas, eftersom de totalt 550 sjukskrivningsdagarna är slut.

Det finns en osäkerhet bland medarbetarna vad gäller den egna arbetssituationen, exempelvis problem med att arbeta natt och en minskad bemanning. Cheferna har gett uttryck för en frustration över möjligheten att genomföra de åtgärder som krävs.

Nu kommer Landstingshälsan, inom ramen för omställningsarbetet, att prioritera insatser där det finns en tydlig koppling mellan medarbetares ohälsa och förhållandena på arbetsplatsen.

Hur ska ni klara detta, landstingsrådet Robert Uitto?

– Svaret måste bli regionbildning, säger han, men funderar sedan vidare. Det handlar om att andelen BNP som går till vård och omsorg måste öka, för det här håller inte.

– Men vi måste akta oss för att säga att det är mest synd om oss, det är det inte. Vi har enorma problem. Folk blir helt enkelt äldre och då måste vi få mer pengar i form av statsbidrag, det går inte annars.

Han säger att kommunerna som ska klara omsorgen inte kommer att göra det framöver, landstingen ska klara sjukvården men också ha pengar till att utveckla regionen och finns inte pengarna är ”vi körda”, som Robert Uitto själv uttrycker det.

Känns det tungt att vara politiker i det här läget?

– Ja, det är det. Nu är det tack och lov så att stora delar av vår personal trivs med sitt jobb, men de som mår dåligt mår faktiskt jättedåligt och de arbetar i delar av vår verksamhet där det är väldigt stressigt.

– Men det är inte bara landstinget som mår dåligt, det är ett helt land som mår dåligt. Det är inte mission impossible om regeringen i stället för att sänka skatten med 100 miljarder, och går till val på att sänka skatten ytterligare, i stället för att ge mer pengar till vård och omsorg.

Alliansen inom landstinget krävde återremiss av delårsbokslutet efter gårdagens sammanträde, då de ville ha en fördjupad analys av effekterna av omställningsarbetet.

Mer läsning

Annons