Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen fick fransmännen sina julbilder

/
  • I går kom äntligen snön. Och det var på tiden. Det franska tv-teamet ska göra fem inslag som ska sändas från den 21 december för sju miljoner tv-tittare. Temat är bland annat julförberedelser i Jämtland. Här, Jan Melkersson på väg in i sitt skomakeri. Foto: Håkan Luthman
  • TV-teamet består av fotografen Christian Barthez och reportern Lilian Purdom. Båda har bråda dagar att förbereda inslag om Jämtland för fransk tv med bas i Paris. Jan Melkersson har inga problem att förklara skomakeriyrket på flytande engelska. ”Jag har haft kurser i skomakeri i Bronx, New York”, inflikar han.Foto: Håkan Luthman
  • Jan Melkersson, skomakare och bonde, är en av profilerna i länet som intervjuas om julstämning, bysamarbete och vinter av Frankrikes största privata tv-kanal, TF 1. Ostarna göra han till sig själv och för husbehov då hahn inte har något tillstånd att sälja vidare.Foto: Håkan Luthman
  • I går kom äntligen snön. Och det var på tiden. Det franska tv-teamet ska göra fem inslag som ska sändas från den 21 december för sju miljoner tv-tittare. Temat är bland annat julförberedelser i Jämtland. Här, Jan Melkersson på väg in i sitt skomakeri. Foto: Håkan Luthman
  • Jan Melkersson har tillverkat skor i över 30 år. Fotografen Christian Barthez försöker få med viktiga detaljer.
  • Fransk tv var och filmade i såväl Åre som  Fannbyn. Och som här, hos Elisabeth Lindholm  i Hara. Hon visade bland annat hur det går till att tova varma och mjuka innetofflor.

Sju miljoner fransmän kommer att se Jämtland från den juliga och gemytliga sidan om ett par veckor. Frankrikes största privata tv-kanal är på plats i länet och gör fem program om hur julen förbereds i norra Europa.

Annons

I Paris är det inte tradition att plocka upp ljusstakar inför advent. Faktum är att de franska kåkarna inte ens är anpassade för adventsljusstakar.

– Vi har inga ljus i fönstren som ni har, säger redaktören och reportern Lilian Purdom som tillsammans med fotografen Christian Barthez ska visa sina landsmän hur vi nordbor ställer ordning för jul.

Det är Frankrikes största privata tv-kanal, TF 1, som fick idén att åka upp till norra Skandinavien för att söka julstämningen. Lotten föll på Jämtland.

– Vi har tittat på hur julförberedelserna ser ut hos en vanlig familj och hur det är att fira jul i en liten by i Sverige som här, säger Lilian Purdom och sveper ut med armen över byn Hara.

Tvåmannateamet har varit runt i länet sedan förra torsdagen och i helgen var de bland annat i Åre.

– Vi var på julmarknaden och den var en besvikelse. Vi trodde att den skulle vara större, men vi såg lucia och det var riktigt häftigt.

Vädret har inte heller visat sig vara till juliga Jämtlands favör. Först i går, måndag, började yrsnön lägga sig och gjorde landskapet så pass vitt att det börjar likna en december som en december ska se ut på våra breddgrader.

– Vi har haft väldig otur med vädret.

Sju miljoner franska tv-tittare kommer i fem korta program, på bästa sändningstider som är klockan 13.00 och 19.00, få se att man kan bada i vedeldade tunnor utomhus trots att temperaturen passerat nollstrecket med råge.

– Ni verkar ha bastu i varenda gård hos er. Och badtunnorna är väldigt exotiska för oss, utbrister Lilian Purdom förtjust.

På söndagen besöktes Brunkulla gård i Fannbyn där paret Niklas och Camilla Persson-Landgren visade hur riktiga ljus kan stöpas och hur man lagar julgröt.

– Vi fick också vara med att hämta en äkta julgran, säger Lilian Purdom.

Och i går filmades bland annat toverskan Elisabeth Lindholm, Kerstin Englund på Hara gård och hennes gårdsbageri och Jan Melkersson, erkänd skomakare som fixat kvalitetsskor åt såväl lokalbefolkning som Paris- och New Yorkbor.

Samtliga är bosatta i Hara och fick i går för första gången besök från fransk etermedia.

– Det här känns lite ovanligt och kul, erkänner Jan Melkersson.

Han har en liten skomakarbod, mellan mangårdsbyggnaden och ladugården, där han framförallt gör traditionella herrskor sedan 1976.

Fotografen Christian Bartez, tidigare gift med en svensk kvinna, konstaterar att vi nordbor ”måste gilla vinter och snö”.

– Det bästa är att ljuset kommer tillbaka med snön.

Mer läsning

Annons