Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet stafettläkare minskar kraftigt i länet

Stafettläkarna minskar drastiskt i vårt län. Redan nu är det bestämt att inga stafettläkare kommer att användas i Östersunds kommun. Ambitionen är att ha ytterst få i länet år 2011.

Annons

Det säger primärvårdschefen Tommy Renström som menar att det finns både bra och mindre bra stafettläkare liksom det gör inom alla yrkesgrupper.

Gör stafettläkare mer fel?

– Vi tittade på det för några år sedan och kunde konstatera att det inte fanns någon stor övervikt för just stafettläkarna.

– Däremot var det mer försumlighetssaker som att de inte fyllt i vissa papper.

Under några dagar har LT berättat om några fall där det har behövts väldigt många läkarbesök innan en diagnos har ställts.

Bland annat beroende på att det har varit nya läkare varje gång.

– Det är beklagligt, sådant här ska inte behöva ske. Vi måste se över och förbättra rutinerna, säger Tommy Renström.

– Men det är mänskliga faktorer i bedömningsfrågorna och vi jobbar kontinuerligt med patientsäkerhet för att se till att det finns rutiner och förutsättningar för att sådant här inte ska behöva hända.

Men för att få bättre kontinuitet inom läkarkåren så arbetar de inom primärvården med att utbilda ST-läkare.

– Vi har tagit in väldigt många, vi har gått från åtta till 32 stycken. I år har vi halverat kostnaden för stafettläkare hittills.

– Vi kommer inte att använda stafettläkare exempelvis inom Östersunds kommun, varför kostnaderna är på väg ner.

– Fler läkare har rekryterats, de som varit under utbildning kommer att bli klara närmaste två åren, då ser bemanningssituationen mycket bättre ut på de allra flesta hälsocentralerna, säger Tommy Renström.

Mer läsning

Annons