Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet överviktiga och feta barn ökar i länet

/
  • ”Ät ordentligt frukost”, är framgångsreceptet från dietisten Elisabeth Strömblad, för att gå ner i vikt.  Foto: Henrik Flygare
”Tonårstjejer orkar inte ta tag i sin övervikt på grund av den livssituation de befinner sig i”, säger barnmorskan Susanne Högberg på Ungdomsmottagningen i Östersund.

Antalet överviktiga och feta ungdomar ökar i hela landet och så även i vårt län. Det krävs stora förändringar för att komma ur denna trend.

Annons

– För att bli annorlunda måste man göra annorlunda, konstaterar dietisten Elisabeth Strömblad, kompetenscentrum livsstil på Östersunds sjukhus. Vanor är inte lätta att bryta.

Vill man gå ner i vikt är framgångsreceptet ”att äta frukost”. Och runt 300-400 gram grönsaker och frukt varje dag, om man är ungdom.

– Det finns en stor Amerikansk studie som visar på det. Äter man frukost så sätter man igång ämnesomsättningen som gör att man går ner i vikt.

Många personer är så kraftigt överviktiga i dag att de måste ha en respirator hemma för att kunna andras.

Totalt finns det omkring 1 800 personer i landet som är beroende av en respirator hemma under nattetid, det skriver Uppsala Nya Tidning.

I vårt län har det inte gått så långt ännu.

– Det är väldigt tråkigt att det inte har satt in åtgärder tidigare, säger Elisabeth Strömblad. Vi måste börja fokusera mot byggstenarna i vår kropp, att det spelar roll vad vi stoppar i oss.

– Vi stressar och fixar på fasaden men vi fokuserar inte så mycket på maten. Äter vi bra saker så håller vi oss snygga. Många tar en nutrilettmånad för att komma ner i vikt, när de borde börja träna hela kroppen i stället.

Men för överviktiga ungdomar finns det i dag ingen hjälp att få. Det är först när det blir komplikationer av övervikten som det finns hjälp för att utreda sjukdomen. Då kan de få hjälp via barnkliniken att träffa en dietist.

– Men visst ringer ungdomarna till mig för att få råd och tips om hur de ska gå ner i vikt och hur de ska tänka. Här handlar det om hela familjen, för matvanor ärver man.

Hon pratar om att barn och ungdomar borde sluta med läsk, men hon vill inte förbjuda något. Kanske är det bättre att äta sin mat vid köksbordet i stället för framför teven. Bra rutiner är a och o, om det går att få till.

– Men det finns stora sociala skillnader, många tror att det är dyrt att leva nyttigt. Det är därför folk handlar snabbmat för de är ofta till extrapris. Det gäller att förändra fokus att köpa efter säsong.

– För egentligen är det vin, godis och fikat på stan som kostar.

Fetma är alltså farligt eftersom man kan få så många följdsjukdomar som tidig diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Snabbmaten i sig ökar också risken för inflammatoriska tarmsjukdomar.

Det är redan vid 3-års ålder som man måste ändra sina levnadsvanor för att inte fortsatt bli överviktig.

– Det räcker faktiskt med en extra köttbulle varje dag, utan fysisk aktivitet, för att bli överviktig som 10-åring.

– Barn behöver inte heller ”guldkant” varje dag i form av kakor, bullar, läsk, glass och godis. Barnen blir tidigt medvetna om sin övervikt, men inte deras föräldrar. Det är svårt för en 6-åring som börjar skolan att stå där själv med sin övervikt...

Mer läsning

Annons