Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarig chef dömd för olycka med terrängfordon

En man fick ett terrängfordon över sig i samband med att han utförde ett arbete i en slalombacke. Östersunds tingsrätt anser att ansvarig chef gjort sig skyldig till oaktsamt arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada.

Annons

Chefen döms att betala 27 300 kronor i dagsböter. Olyckan inträffade hösten 2007 i en kommun i länet. Mannen som fick fordonet över sig bröt minst tre revben, bröstbenet och ett skulderblad, han fick också blod i en lungsäck.

Enligt domen är det utrett att det var fel på parkeringsbromsen på fordonet. Det har inte skett kontroll och underhåll av fordonet enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Om olyckan berodde på den felaktiga bromsen har inte gått att bevisa.

Tingsrätten konstaterar att det inte gjorts någon riskbedömning gällande användandet av fordonet och mannen som var nyanställd fick inga särskilda instruktioner hur fordonet skulle användas i brant terräng. ”Arbetsgivarens bristande instruktioner får därför anses ha varit en bidragande orsak till olyckan”, står det i domen.

Mer läsning

Annons