Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anstaltens chef: Brotten i länet kommer inte att öka

/

Någon ökad kriminalitet i samhället när det nya fängelset i Torvalla drar igång – det tror inte kriminalvårdschefen Bengt-Olov Carlsson på.

Annons

I dagarna har polisen i de fyra nordligaste länen gjort en risk- och konsekvensanalys över hur deras verksamhet påverkas när nya fängelseanstalter nu byggs i Norrland.

Men Bengt-Olov Carlsson, chef för Verksmoanstalten i Torvalla, tror inte att fängelseetableringen kommer att påverka kriminaliteten i övrigt i närområdet.

– I så fall skulle man ha sett en ökning i samhällen kring Kumla, Tidaholm och Norrtälje där liknande anstalter som den som byggs i Verksmon finns, säger han.

Dessutom kommer det vara så att huvuddelen av internerna vid Verksmoanstalten kommer att komma från andra delar av landet, förklarar han.

Säkerheten på de anstalter som nu byggs är dessutom mycket hög.

– Men att fängelset kommer påverka för polisen har jag förståelse för, säger han och syftar på särskild kompetens och antal poliser.

Anstalten kommer att ha plats för 180 dömda och 30 häktade. De som ska sitta där kommer att ha relativt långa strafftider av varierande brott. Men det kommer inte vara samma tunga brottslighet som exempelvis Kumla- och Hallanstalten har.

– Det är tänkt att det ska vara en avdelning för våld i nära relation samt en för dömda med tung drogbakgrund och två så kallade normalavdelningar, säger Bengt-Olov Carlsson.

Men han tillägger dock att detta kan hinna ändras innan allt är klart.

Planerad byggstart av fängelset är nu i vår och om allt sedan går som det ska är bygget klart hösten 2011.

Mer läsning

Annons