Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd stal och hjälpte intagna att rymma

Den 36-åriga kvinnan var anställd på ett Frösö behandlingshem. Det hindrade inte henne från att hjälpa två intagna att rymma. Nu åtalas kvinnan för främjande av flykt, stöld och narkotikabrott.

Annons
Det var i våras som den 36-åriga kvinnan hjälpte de båda tvångsintagna patienterna att rymma från behandlingshemmet genom att skjutsa dem därifrån. Bilen upptäcktes senare av polis i Sundsvall och alla i bilen omhändertogs. Av polisanmälan framgick då också att sköterskan kommit till behandlingshemmet i påverkat tillstånd tidigare samma dag.
Hon fick lämna ifrån sig nyckeln till medicinskåpet och skickades hem. Senare återkom hon och skickades hem igen. Personal upptäckte då att det fattades tabletter i medicinskåpet.
Samma dag var kvinnan på en restaurang i Östersund. Där använde hon narkotikaklassade tabletter som hon hade stulit från sin arbetsplats. Och stölderna från arbetsplatsen var flera; under en månads tid ska kvinnan ha stulit narkotikaklassade läkemedel minst fem gånger. Sammanlagt handlar det om ungefär 160 tabletter.
Enligt åtalet har kvinnan också sålt tabletter vidare, vid minst fyra tillfällen under samma period.
Den här händelsen tillsammans med flera andra rymningar samt ett dödsfall på behandlingshemmet ledde till ett oanmält tillsynsbesök av tre tjänstemän från Statens institutionsstyrelse en månad senare.
När de sedan lade fram en rapport om verksamheten på LVM-hemmet förekom omfattande kritik mot en avdelning.
Kvinnan åtalas nu för främjande av flykt, stöld och tre fall av narkotikabrott.

Mer läsning

Annons