Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Anpassa samhället till alla individers behov"

/
  • Anita Lindqvist, Jahn Strid och Elsie Nordin är tre av dem som kämpar för att tillgängligheten för rörelsehindrade ska förbättras.  Foto: Joakim Rolandsson

"Trött på förseningar? Det är vi också, men vi har väntat en livstid på att komma ombord", löd flygbladens text från De handikappades riksförbund, DHR, som delades ut på internationella handikappdagen i onsdags.

Annons
– Vi delar ut flygblad för att uppmärksamma att det finns problem för rörelsehindrade, säger Jahn Strid, ledamot i DHR:s förbundsstyrelse.
Flygbladen delades ut till resenärer på järnvägsstationen i Östersund.
Det är bland annat problem för de rörelsehindrade att ta sig ombord på tågen. Ibland kan det finnas ett anpassat tåg för de rörelse hindrade men det krävs också en anpassad station och många av stationerna är inte anpassade, enligt Jahn Strid. Därför startar DHR kampanjen Öppna Sverige!
Det finns också andra problem med tågen, menar Jahn Strid.
Delvis att restaurangerna endast serverar de som kan gå eftersom de rörelsehindrade inte kan ta sig fram. Har man också barn med sig är det svårt att ta sig till barnhörnan.
– Att det finns problem för dem som lever med nedsatt rörelseförmåga stöter man på dagligen. Som att ta sig till en restaurang, affärer och framförallt in i hyreslägenheter. Det är delvis ett stort problem med att ta sig in i respektive lokaler, säger Jahn Strid.
Anita Lindqvist, distriktsordförande i DHR, har aldrig haft chansen att åka buss över huvudtaget, om man då inte räknar med turistbussar.
– Jag vill att allt som har med tillgänglighet ska förbättras, det är mycket svårt att komma fram överallt. Jag kan inte ens ta mig ner till källaren så jag brukar behöva be någon vän att hjälpa mig hämta grejer där ifrån, säger hon.
Kampanjen Öppna Sverige pågår från och med tredje december och två år framåt. Lagom till kampanjens slutår har ett regeringsbeslut tagits som lyder - "2010 ska de hinder som finns för funktionshindrade åtgärdas och de ska kunna leva ett jämlikt liv."
– Det är samhället som är handikappat, inte individen, säger Jahn Strid.
I början av juni anordnas en marsch där DHR marscherar för tillgänglighet i Östersund, detta har också gjorts tidigare i år.

Mer läsning

Annons