Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ingen kris i skogen

Lågkonjunktur och finanskris berör inte skogsägarna i Norrland nämnvärt – åtminstone inte än. Sju av tio anser att dessutom att lönsamheten är god. Och priserna på skogsfastigheterna kommer att ligga kvar på en fortsatt hög nivå.

Annons
Det var inte allt för mörka siffror som Swedbank och LRF Konsult presenterade angående skogsägarnas förväntningar på konjunkturen vid en presskonferens på torsdagen i Östersund.
72 procent av skogsägarna i Norrland anser att lönsamheten är god och 61 procent av landets skogsägare tycker att skogen fortfarande är en lönsam investering – en siffra som ökar ju längre norrut man kommer.
– Många säger i undersökningen att de vill köpa mer skog och det visar att det finns en optimism, säger Bengt Eveby på Swedbank.
I sammanhanget kan det konstateras att undersökningen gjordes i september, precis i finanskrisens inledningsskede. Frågan är hur pass positiva toner de hört om de snackat med de 570 skogsägarna i oktober.
– Jag tror inte att vi har sett någon större skillnad, Tomas Persson på LRF Konsult.
Prisnivån på fastighetsförsäljningar verkar också ligga kvar på en stadig och hög nivå, enligt skogsbarometern.
Siffrorna på skogsfastighetsförsäljningen har nästintill spikrakt uppåt sedan början av 2000. Det handlar om mer än en fördubbling räknat per kubikmeter skog.
– Vår bedömning är att priserna ligger kvar på en ganska hög nivå även de närmaste åren, säger Bengt Eveby.

Mer läsning

Annons