Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andnors tilläggsarvode ger 20 000 kr extra

/
  • Berit Andnor får bra betalt för sitt jobb som ordförande i konstitutionsutskottet. Tillsammans med uppdraget i Riksdagsstyrelsen kan Andnor kvittera ut nästan 20 000 kronor  i månaden. Till det ska naturligtvis läggas det ordinarie riksdagsarvodet på 54 500 kronor.   Foto: scanpix

Omstritt system med tilläggsarvoden ger Berit Andnor nästan 20 000 kronor extra i månaden.

Annons

Berit Andnor (S) är den ende av länets riksdagsledamöter som har ett extraknäck som betalas av riksdagen.

Utöver sin vanliga riksdagslön får Berit Andnor 19 250 kronor i tilläggsarvode.

Pengarna är ersättning för att Berit Andnor är ordförande i Konstitutionsutskottet, KU, samt har uppdrag i Riksdagsstyrelsen.

Ordförandeskapet i KU ger 11 000 kronor i tilläggsarvode och åtagandet i Riksdagsstyrelsen är värt 8 250 kronor i månaden.

Riksdagsstyrelsen får lägga fram förslag i riksdagen om hur riksdagsarbetet ska skötas. Förslagen kan exempelvis handla om jämställdheten i riksdagen, hur riksdagen ska arbeta med EU-frågor eller hur motionerna ska hanteras. Riksdagsstyrelsen leder också riksdagens förvaltning och beslutar i större ärenden som rör riksdagens internationella verksamhet.

Tilläggsarvodena gör Berit Andnor till en av de bäst arvoderade riksdagsledamöterna. Till exempel får Jan Björkman (S) varje månad 16 500 kronor extra av riksdagen. Detta för sitt jobb som förste vice talman.

Totalt utbetalas varje månad 471 900 kronor till riksdagsledamöterna i tilläggsarvoden, enligt uppgifter från Riksdagsförvaltningen som nyhetsbyrån Siren har begärt ut.

En riksdagsledamot har 54 500 kronor i ersättning för arbetet i riksdagen. Berit Andnors totala inkomst blir således inklusive tilläggsarvoden 73 750 kronor.

Systemet med tilläggsarvoden har i olika omgångar kritiserats av riksdagsledamöter. Såväl moderater som vänsterpartister har motionerat i frågan. Rolf Gunnarsson (M) har till exempel i en motion att tilläggsarvodet för Riksdagsstyrelsen är omotiverat och borde ingå i en riksdagsledamots ordinarie arbete.

Flera vänsterpartister har i en motion lyft frågan om att arvodet även till utskottsordförande och vice ordförande borde tas bort, istället kunde partierna avlasta den riksdagsledamot som får ett sådant uppdrag.

Mer läsning

Annons