Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andnor kräver nationell samordning

Berit Andnor, s, kräver samordning av insatser för att mildra verkningar av varsel och uppsägningar i länet.

Annons
Jämtlands län är bland de hårdast drabbade regionerna i landet när det gäller varsel och uppsägningar. Under året har 800 personer varslats om uppsägning, det är 1,3 procent av den sysselsatta arbetskraften.
I en skriftlig fråga ställd till näringsminister Maud Olofsson, c, vill Berit Andnor ha ett yttrande om varför det inte utsetts någon med uppgift att samordna samhällets insatser för att klara av den stora mängden varsel och uppsägningar.
I många andra län har regeringen utsett landshövdingarna till denna funktion.
– Så vitt jag vet har de län som efterfrågat samordningsfunktionen fått det, säger Lisa Wärn, pressekreterare hos näringsminister Maud Olofsson. Den 30 oktober utsåg regeringen en nationell samordningsfunktion med landshövdingar i sex olika län.
Landshövdingen i Jämtlands län, Britt Bolin menar att man redan arbetar hårt med att försöka mildra varslens verkningar.
– Vi har föreslagit en rad åtgärder för regeringen i ett brev till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin där vi bland annat begärt att Jämtlands län ska omfattas av den nationella beredskapsgruppen för varslade, säger Britt Bolin.
– Vi har också önskat att reglerna ändras så att arbetsmarknadsutbildningar kan ske redan under uppsägningstiden. Samordningen i sig klarar vi av att skapa ändå. Men om det knyts särskilda resurser till de av regeringen utsedda samordnarna vill vi ha detta även till Jämtlands län, säger Britt Bolin.

Mer läsning

Annons