Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Analys visar: Ortopeden kan få bort köerna

Nu ska köerna bort till ortopeden i Östersund. Fler operationer och bättre planering är receptet. Målet är att nuvarande väntelistor ska ersättas med planeringslistor med 1-2 månaders framförhållning.

Annons

Ortopeden i Östersund har ständigt tampats med långa köer för utredningar och behandlingar.

Samtidigt har avdelningen en hög andel akutpatienter, mycket beroende på turisttillströmningen under vissa perioder.

De långa köerna har gjort att många, genom fritt vårdval eller väntetidsgarantin, blivit opererade eller remitterade utomläns.

Det i sin tur har resulterat i att verksamheten dragits med ständiga underskott.

Men en utredning, gjord av Helseplan Consulting AB, visar nu att ortopeden vid Östersunds sjukhus har en potential att vidareutveckla verksamheten.

Genom att följa en produktionsplan som konsulterna har gjort med en hel del åtgärder kommer ortopedverksamheten att bli effektivare.

”Plan 2009” är baserad på 40 högaktivitetsveckor och 12 lågaktivitetsveckor med tre läkarlinjer.

Det finns även förslag till hur jourbelastningen inte ska bli så hög genom att inarbeta roterande jourkompvecka i schemat.

Men rent praktiskt kommer det att falla på att det inte är möjligt att öka grundbemanningen genom att rekrytera fasta läkare till Östersund.

Tillströmningen av patienter och behovet av ortopedklinikens tjänster är större än klinikens kapacitet, konstaterar utredarna.

Antal inkomna remisser till läkarbedömning var 4744 under 2007 och 5 586 under 2008.

Vid början av 2008 stod 658 patienter på väntelistan till nybesök till mottagningen medan 945 stod på väntelistan till operation.

Vid årsskiftet väntade 870 på att få träffa en läkare på mottagningen och 728 väntade på operation.

490 patienter valde att behandlas utomläns, de flesta i Stockholm. Kostnaden blev runt 22-25 miljoner under förra året.

– Vi har precis fått redovisningen och nu kommer vi att börja jobba enligt detta, säger Elsa Garli tillförordnad verksamhetsområdeschef. Vi ska försöka plocka hem så mycket som möjligt av operationerna.

Men det kommer att bli en utmaning för ortopeden, andelen jourfall har ökat med tre procent varje år under de senaste åren, dessutom har ortopeden haft tre utbrott av vinterkräksjukan under 2008. För att klara av verksamheten på ett bra sätt behövs fler rum och nya lokaler.

Utredningen slår fast att det finns ett stort behov av operationslokaler som gör det möjligt att genomföra enklare operationer.

Planmässigt har de exempelvis lagt in tre polikliniska operationer varje förmiddag måndag till fredag under högsäsong vilket ger möjlighet till 600 operationer under året.

Mer läsning

Annons