Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almedalsveckan – nöjesresa eller en viktig mötesplats

/
  • Det råder delade meningar om Almedalsveckan bland länets politiker. En av de som är emot är Östersunds kommunalråd Jens Nilsson. ”Det känns lite som att eliten har flyttat ut från Stockholm en vecka”, säger han.

Ett jippo för makteliten eller en ypperlig plats att diskutera regional politik. Åsikterna bland de lokala politikerna går isär när det gäller Almedalsveckan på Gotland.

Annons

I går inleddes den traditionella Almedalsveckan på Gotland. Tusentals politiker, journalister och lobbyister samlas för att under sju dagar diskutera och debattera olika samhällsfrågor.

Almedalsveckan är också ett evenemang som vuxit kraftigt de senaste åren. Antalet arrangemang under veckan har ökat från cirka 100 för sex år sedan till över 600 förra året. Flera anser att Almedalsveckan inte är vad den har varit.

– Jag gillar inte det där. Det känns lite som att eliten har flyttat ut från Stockholm en vecka, säger kommunalrådet i Östersund, Jens Nilsson, S, som upplever att det blivit lite av ett jippo.

– Förr var det fler politiker. Nu är det mest mediefolk och lobbyister, säger han.

Att Almedalen skulle vara en viktig plats att knyta kontakter på tror Jens Nilsson inte.

– De nätverk man har de har man ändå. Det behöver man inte åka till Almedalen för. I alla fall inte jag.

Centerpartiets riksdagsledamot från länet, Per Åsling, har inte samma bild av Almedalsveckan.

– Jag finns här i Almedalen sedan i går och är inbokad på ett 25-tal olika arrangemang. Man kan ha olika syn på Almedalen, veckan är både älskad och hatad men man kan inte komma ifrån att det är en unik tillställning där så många människor samlas från politiken, organisationslivet och näringslivet.

Per Åsling tycker absolut att Almedalsveckan kan vara en bra mötesplats för lokala politiker och menar att evenemanget blir det man själv gör det till.

Karin Thomasson, miljöpartistiskt kommunalråd i Östersund, är på väg till Almedalsveckan i dag tisdag. Hon anser att evenemanget fyller en viktig funktion.

– Almedalsveckan betyder mycket eftersom alla är där. De frågor som lyfts fram får ett stort genomslag i medierna.

Hon tycker också att Almedalen kan vara en viktig arena för den lokala politiken om lokalpolitikerna själva ser till att finnas på plats och att de jobbar för att lyfta lokala frågor.

Mer läsning

Annons