Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarliga brister på gård

Hela djurbesättningen har omhändertagits på den gård som nyligen uppmärksammades på grund av mycket allvarliga brister i djurhållningen.

Annons

Förra veckan beslutade länsstyrelsen att samtliga nötkreatur, cirka 177 stycken, skulle omhändertas med omedelbar verkan.

Det var efter en andra oanmäld kontroll på gården, den 29 april, det bedömdes som utsiktslöst att felen skulle bli åtgärdade.

– Djuren i lösdriftsstallet saknade foder. Två döda kalvar upptäcktes och gruppen med kalvar saknade foder och vatten, enligt biträdande länsveterinär Åsa Regnander-Dahl.

Som LT tidigare skrivit framkom det vid länsstyrelsens besök i början av april att djur i lösdriftsstallet vadade i flytgödsel och en grupp kvigor stod till knäna i gödsel utan foder och vatten. I ett utrymme låg även en död ko.

Nio döda kor och snustorra vattenbaljor konstateras i djurskyddsinspektörens rapport från besöket.

Enligt länsstyrelsen har vissa djur på gården vadat hårlösa, troligen på grund av lusangrepp.

– Genom polismyndighetens försorg ska nötkreaturen slaktas eller säljas. Om det inte är möjligt ska djuren avlivas, konstaterar länsveterinären i ett pressmeddelande efter den senaste veckans turbulens om djurhållningen på gården.

Mer läsning

Annons