Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt svårare klara ekonomin

Vräkningar, skatteskulder och betalningsförelägganden. Det blir allt svårare för ungdomar att klara ekonomin.

Annons

I våras sammanfattade Kronofogdemyndigheten de senaste åren med: ”…ungdomarna är överrepresenterade när det gäller att låta icke infriade skyldigheter gå så långt som till en ansökan om betalningsföreläggande”.

På svenska betyder det att 18 till 25-åringarna i landet i större utsträckning än tidigare inte kan eller struntar i att betala sina räkningar.

I länet ökade antalet betalningsförelägganden med 17 procent förra året.

– Vi ser att antalet betalningsförelägganden kommer att öka för hela landet även i år vad gäller den här åldersgruppen, säger Michael Necke på Kronofogdemyndigheten.

Obetalda trafikförsäkringar ligger högt upp i statistiken och enligt Necke verkar problemen med ungdomars obetalda sms-lån hålla i sig. Ett annat bekymmer är anmälningar om vräkningar från bostaden.

”I Jämtlands län har andelen

ansökningar om avhysning per 1000 invånare nästan fyrdubblats jämfört med år 2006”, står det i fogderapporten från i våras.

”Utvecklingen får till följd att Jämtlands län, som år 2006 hade lägsta andelen ansökningar av alla län i riket, år 2007 ligger över rikssnittet och därmed placeras bland den sämre delen av länen”.

Michael Necke säger att han i nuläget inte kan se om situationen förbättrats under 2008 i länet.

Mer läsning

Annons