Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt klart för att möta folkfesten på Skidstadion i Östersund

/
 • Sonja Pedersen är gruppchef för de 65 ackrediteringsvakterna. ”Det gäller att ha rätt folk på rätt ställe”.”Vår uppgift är att se till att folk hamnar rätt och att räddningsvägarna är öppna”, säger gruppchefen för de 22 publik- värdarna, Lennart Gillblad.
 • I dag fylls läktarna med skidskytteåskådare. Albin Månsson från Östersund var ett dygn före        alla andra: ”Jag vill kika in våra svenska stjärnor för att se hur de ligger till”. Foto: Håkan Luthman
 • Det är Otto Nilsson och Kennet Sundström från SVT som ser till att vi får perfekta bilder i tv-rutan. Och för Kenneths del är detta bara ett av många utomhusarrangemang i vinter. ”Sen åker vi till VM i Åre. Vi ska åka över till Vancouver och efter det till Vasaloppet, för att nämna några ställen”.
 • Under skidskytte-VM i Östersund förra året blåste det stormbyar inför damernas distanslopp. Där höll etermedias kommentatorshytter, placerade på åskådarläktaren, nästan på att rasa. ”Den risken finns inte i år då vi har förankrat alla ordentligt på läktarna”, säger Åke Hjelm.

Idag börjar världscuptävlingarna i skidskytte i Östersund. De kostar miljontals kronor att arrangera. Samtidigt är det osäkert om kalaset kommer att gå ihop ekonomiskt.

– Plus minus noll räcker inte, säger Gun Fahlander som är ordförande i organisationskommittén.

Annons

Genomförandet av tävlingarna kostar arrangören – som är Svenska skidskytteförbundet – cirka 7 miljoner kronor.

Ytterligare miljontals kronor har genom åren satsats på skidstadion där tävlingarna äger rum. Stora summor som förhoppningsvis ska ge utdelning. På kort eller på lång sikt.

Gun Fahlander berättar att försäljningen av entrébiljetter och VIP-platser hade gått mycket bra fram till och med i går. Samtidigt ville hon inte ta något för givet.

– Vi har visserligen sålt mycket mer biljetter än inför världscuptävlingen i fjol men det finns alltid en stor osäkerhet när det gäller ett sådant här arrangemang.

Hon konstaterar att det inte räcker med ett nollresultat.

– Det är jättetrist om det bara skulle bli plus minus noll för en sådan här satsning. Kan man inte räkna med en vinst så att vi kan utveckla sporten så skulle det heller inte finnas något intresse från förbundet att driva en sådan här tävling.

Gun Fahlander säger att man från arrangörshåll hoppas få ett överskott på minst 1,5 miljoner kronor för att använda till en utveckling av skidskyttet i Sverige.

– Man ska samtidigt komma ihåg att 550 funktionärer arbetar helt ideellt med tävlingen och att de lägger ner ett oerhört jobb för att det ska gå ihop.

Publiken väntas dra in cirka 780 000 kronor och platserna i VIP-tältet ungefär 300 000, men de största intäkterna kommer förstås från sponsorer och försäljning av tv-rättigheter. Sponsorerna står för cirka 5 miljoner kronor av de totala intäkterna för arrangemanget.

Men det är inte bara skidskytteorganisationen som har satsat stort på världscuptävlingarna. Även Östersunds kommun har lättat på plånboken. Totalt har kommunen satsat 2,4 miljoner kronor, varav en del direkt till tävlingarna medan en del går till stadion och spåren som kan nyttjas även utanför tävlingssammanhang.

– Vi tycker att vi sträckt oss så långt vi kan i det ekonomiska läge vi har just nu, säger kommunchef Bengt Marsh som är övertygad om att pengarna kommer kommunen till godo i framtiden.

– Vi har ju satsat de här pengarna för att få igen dem. Det handlar om att på lång sikt få våra hotell att bli fulla, att det blir bra handel och att turistnäringen kan frodas.

Mer läsning

Annons