Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vill veta om de bär på anlag för svåra sjukdomar

Allt fler gentestar sig. På Norrlands universitetssjukhus har antalet gentester ökat med 4 468 tester på fyra år. Men enligt Peter Bartelmess, överläkare på kirurgavdelningen i Östersund, är det inget att rekommendera.

Annons

– Det här handlar om människans längtan efter ett evigt liv och människans idé om att vilja kontrollera allt, säger Peter Bartelmess.

Under en femårsperiod har antalet DNA-tester i syfte att bekräfta en diagnos eller ta reda på om man bär på ett anlag för en sjukdom, ökat kraftigt på Norrlands universitetssjukhus.

I labbet analyserar de prover från hela landet.

– Om du som vuxen har en genetisk sjukdom i släkten kan du gå till en vårdcentral och få en remiss för att testa dig. Men vi testar inte barn för om de skulle få en sjukdom i framtiden och det måste alltid göras en medicinsk bedömning, säger Carin Nilsson, avdelningschef på Klinisk genetik på Norrlands universitetssjukhus.

Peter Bartelmess menar att det kan ge konsekvenser att gentesta sig, för personer som får veta att de har anlag för en viss typ av sjukdom vill kanske göra fler och mer undersökningar.

– Du kanske kan lösa vissa problem, men du kan också göra en massa undersökningar i onödan och det innebär alltid vissa risker, säger han.

De flesta som anlagstestar sig i Östersund gör det för olika typer av cancer.

Vid upprepade cancer i släkten vill många gentesta sig för att kunna göra någonting åt saken i förebyggande syfte.

Om det visar sig att man har anlag för bröstcancer kan det till exempel vara en anledning att göra mammografi tidigare och kanske lite oftare.

– Det kommer nya analyser hela tiden som vi kan testa och då blir det ökad efterfrågan, säger Carin Nilsson.

Anlagstesten görs genom blodprov och kostar mellan 2 000 och 6 000 kronor, men för patienten kostar inte testet mer än ett vanligt läkarbesök.

Mer läsning

Annons